PEČENÍ CHLEBA V KOTLÍKUAsi uprostřed našeho týdenním pobytu ve FATŘE náš woodcrafterský kamarád Sokol (také člen B-portálu) zpestřil naši jednoduchou horskou stravu tím, že nám na ohni jen v kotlíku upekl moc dobrý chleba. Moje žena pohotově celý proces nafotila a tak se s vámi můžeme o ten zážitek podělit.
Použité suroviny: Hladká mouka 0,25 kg, drcený kmín, špetka soli, instantní droždí, hrst slunečnicových semínek, trochu sádla a voda.
- SUROVINY
Dále pak dvojdílný nerezový kotlík – objem 1,5 litru + 1 litr, dřevěná měchačka, čtyři zhruba stejně veliké kamínky. Samozřejmě zápalky, sekera a pilka.
Postup výroby chleba byl standardní. Mouku v kotlíku smíchal se sušeným droždím, přidal drcený kmín a slunečnicová semínka a sůl.
- SMÍCHÁNÍ SUROVIN
Přilil asi 2 dcl vody, zamíchal a pak hnětl těsto do správné konzistence. To znamená, aby těsto bylo hladké, vláčné, nelepilo se na stěny nádoby. Podle potřeby lze během hnětení přidávat vodu nebo mouku.
- VYMÍCHANÉ TĚSTO
Konečně těsto bylo jak má být. Nádoba s těstem se přikryla utěrkou a obsah se nechal kynout. Doba kynutí závisí na teplotě prostředí. Jakmile těsto zvětší dvakrát svůj objem, může se začít péct. My jsme se dočkali asi za tři hodiny.
- KYNUTÍ
Mezitím jsme rozdělali oheň a topili tvrdým bukovým dřevem tak, aby se vytvořil dostatek žhavého popela.
Správně vykynuté těsto Sokol teď opatrně vložil do menšího sádlem vymazaného kotlíku a zakryl víčkem.
- MENŠÍ KOTLÍK VYMAZÁN TUKEM
- TĚSTO PŘICHYSTÁNO K PEČENÍ
Do většího kotlíku se na dno pak umístily do čtverce čtyři malé kamínky, ty měli během pečení zajistit, aby se vnitřní kotlík nedotýkal přímo dna.
- KAMÍNKY VE VNĚJŠÍM KOTLÍKU
- VLOŽENÝ VNITŘNÍ KOTLÍK S TĚSTEM
Vše pak zakryl víčkem většího kotlíku. Vznikla tak jakási uzavřená pečící trouba.
- PŘED UZAVŘENÍM DRUHÉHO VÍKA