Banok

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Banok

Poslaťod Willy » 22 Máj 2014, 16:45

PEČENÍ BANNOCKU

Když jsme se Sokolem zkoušeli pečení chleba v kotlíku, zbyla nám nějaká mouka.
A tak Sokola napadlo, že během doby, kdy bude kynout těsto na chleba, si zkusíme upéct i klasický bannock – tedy pečenou nekvašenou chlebovou placku.
Nachystali jsme si hladkou mouku, drcený kmín a špetku soli s přiměřeným množstvím vody.

BANOK 01 SUROVINY.jpg
SUROVINY

Při přípravě těsta jsme nejprve smíchali mouku se solí a kmínem.

BANOK 02 VŠE POHROMADĚ.jpg
VŠE POHROMADĚ

Pak jsme pomalu přilévali vodu.

BANOK 03 MÍCHÁME TĚSTO.jpg
MÍCHÁME TĚSTO

Jakmile se těsto začalo při míchání spojovat, vodu jsme již nepřilévali a těsto zpracovávali v prstech a v dlaních. Vytvořili jsme vláčný bochánek, který jsme nechali v klidu asi půl hodiny odpočinout.

BANOK 04  TĚSTO JE HOTOVO .jpg
TĚSTO JE HOTOVO

Oheň byl dobře živený bukovým dřevem, takže žár byl slušný. Z rozštípnutého špalku dost velkého smrku jsme si vyrobili prkénko. To jsme nejprve z jedné strany hodně nahřáli a pak na něj přimáčkli asi půl centimetru silnou placku z těsta.

BANOK 05 TĚSTO NA PRKÉNKU.jpg
TĚSTO NA PRKÉNKU

Prkénko jsme vložili na okraj ohniště tak, aby na těsto mohl působit žár, ale neolizovaly jej plameny.

BANOK 06 PEČEME.jpg
PEČEME

Těsto i s prkénkem jsme čas od času potočili a pokračovali v pečení.

BANOK 07 PRKÉNKO POTÁČÍME V ŽÁRU OHNĚ.jpg
PRKÉNKO POTÁČÍME V ŽÁRU OHNĚ

Po nějaké době těsto, které bylo po celou dobu přilepeno stále stejnou stranou k prkénku začalo pozvolna růžovět. Ze zvědavosti jsme postupně okraje placky od prkénka odtrhávali a zjišťovali, jak vypadá placka z druhé strany. Bylo to však stále syrové. Zdálo se nám, že těsto se vlastně o prkénko jakoby chladí. Nakonec jsme placku od prkénka odtrhli celou a pokusili se ji dopéct i z druhé strany. Byl ale značný problém, dát ji tak, aby na ni mohl působit žár po celé ploše a přitom nesjížděla do ohně. Upřímně řečeno s výsledkem té první placky jsme nebyli úplně spokojeni. Náš bannock byl totiž tenký a suchý.

BANOK 08 DOPEČENO.jpg
DOPEČENO

Proto jsme druhou placku dali na jen lehce sádlem vymazanou pánev a tu jsme stejně jako při pečení s prkénkem šikmo opřeli o kameny v ohništi .

BANOK 09 PEČENÍ NA PÁNVI.jpg
PEČENÍ NA PÁNVI

Proces se značně urychlil, pánev patrně také akumulovala teplo ohně a předávala je těstu i ze spodní strany. Po nějaké době jsme placku otočili a pečení bylo za chvíli hotovo. Tentokrát byla placka méně suchá, uvnitř propečená a ta troška tuku jí dala lepší chuť.

BANOK 10 UHOTOVO.jpg
HOTOVO

Jak trefně konstatovala moje žena - se Sokolem je radost tábořit!

Foto: Zdeňka
"PROTOŽE JSEM POZNAL TRÝZEŇ ŽÍZNĚ, VYKOPAL JSEM STUDNU, ABY Z NÍ I JINÍ MOHLI PÍT."
Ernest Thompson SETON


Obrázok
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!
Obrázok užívateľa
Willy
 
Príspevky: 468
Registrovaný: 28 Aug 2013, 23:15
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 2319 x
Dostal Ďakujem: 2712 x

Predchádzajúci

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron