Včera som robil medvedí "bobek",tak dám recept
:v jeseni sušíme kyslejšie jablká(plátky bez šupky a jaderníka)úplne natvrdo-zosušenie na cca 10%pôvodnej hmotnosti,a chipsy skladujeme v 4l pohároch."Bobek" robím nasledovne-tvrdé chipsy pomeliem najemno na mlynčeku na mak(pri mletí robiť prestávky na ochladenie,lebo sa zapečie mlynček karamelom).Na vodnom kúpeli zohrejem 300g medu na 40-45°C, pridám 500g jablkovej múky,dobre vymiešam a vyrobím 5ks cca 150g šúľkov-zabalím do potravinovej fólie a nechám 2 týždne pri izbovej teplote dozrieť(jablká zoberú medu vlhkosť a "bobky" vytvrdnú).Má to farbu mliečnej čokolády,energiu cca 350kcal/100g,vitamíny minerály(ten 150g šúľok je z 1kg jablk a 50g medu
).Dá sa to cmúľať ako cukrík,alebo použiť na ochutenie čaju,vody.Skladovať v suchu,tme a chlade-skladovateľnosť zatiaľ overená 6 rokov...
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...