I já se přidám, když jde o jídlo
.
V době dávno minulé jsme s sebou nosili převážně plechový konzervy všeho druhu. Dnes je sice na výběr spousta takových pochoutek, ale co do kvality je to většinou bída. Navíc taková konzerva i něco váží…
Větší romantika je si něco na ohni sám ukuchtit, takže mezi moje běžný zásoby patří zcela jistě cibule, slanina, maso (nejlíp nějak trvanlivě zpracovaný jako třeba vyuzený), pár brambor, nějakej suchej salám, tvrdej anebo klidně taky zrající sýr, paštika, sem tam špekáček a někdy se hodí i vejce. Každopádně beru sůl a různá jiná koření, kostkový bujón, mouku, pytlík rýže, těstovin (ideální jsou ty od Panzani, co se vaří jen 3 minuty), trochu hořčice a kečupu, rozpustný kafe, různý druhy pytlíkových čajů, cukr, sušený mlíko, pečivo atd.
Vše mám pečlivě zabaleno, buď v alobale a v sáčcích na zip nebo v plastových krabičkách, a cibuli s bramborem v menších síťkách (mimochodem bezva věc).
No, v neposlední řadě stojí za zmínku taky instantní polívky. Kdysi byly k dostání jen ty, co se poměrně dlouho vaří a balení obsahuje několik porcí. Nyní jsou ale ještě takový, co jen zalejete horkou vodou v hrnku a je takřka hotovo. Na výběr je jich požehnaně a kterou si teda bez vrásek na čele a zkaženým žaludkem vybrat? Asi všichni vědí, že nejde o plnohodnotný jídlo, že spíš je to jen taková teplá a rychlá svačinka na zahřátí, jenže musí taky chutnat!
Letos mě napadlo si nějaký tyhlety sušený vynálezy koupit a otestovat je. Důvod je prostej, skoro nic to neváží, je to relativně skladný a šetří to čas při přípravě, pokud jde třeba o nějakou malou zastávku k občerstvení se. Zvolila jsem obyčejnou klasiku, kterou zřejmě nikdo na světě nepohrdne – česnečku. No, úkol to nebyl vůbec lehkej, bo jsem záhy zjistila, že firem produkujících tenhle tovar je na našem trhu požehnaně.
Mezi absolventy toho mýho rádoby testu byly vybrány zástupci těchto výrobců, popřípadě výrobky s logem některých známých obchodních řetězců: Vitana, Maggi, Knor, Mikado, Lidl, Albert. Možná někoho překvapí, že chuťově vynikající a s velkým obsahem česneku byla ta od Alberta. U renomovaných firem jako u Knoru mě mile překvapilo, že česnek je v ní na rozdíl od ostatních obsažen v kouskách, ovšem Maggi mě vyloženě zklamala, když vezmu v potaz cenu... Vesměs byly ale chuťově dobré všechny, až na jednu a tu rozhodně nedoporučuju!
Jde o výrobek firmy Mikado, pro jistotu jsem si zakoupila ještě jeden z jejich řady (rajskou) a výsledek byl absolutně stejnej. Nejen že se hodně špatně rozmíchá (zůstávají v ní lepkavé nerozpuštěné hrudky), ale i přes to, že výrobce na obalu informuje velkým písmem o absenci konzervačních látek, jejich výrobky mají naprosto stejné podivné aroma už při otevření a projevuje se to bohužel i dost na jejich zvláštní (pa)chuti. Má to prostě nechutnej vocas!
Doufám, že jsem tímto příspěvkem aspoň někomu, kdo má rád henty cestovní polívky, pomohla maličko ve výběru
.