Domaca výroba syrov

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod macmatej » 26 Apr 2012, 08:10

Skusal som pouzit aj kys citronovu. Pozor, treba stavu z citronu, nie tu praskovu. Mlieko sa ohreje na teplotu 80 °C, prida sa citronova stava. Vysledny syr je podobny mozarelle. Oproti syridllu je vytaznost mala a vysledok neisty.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod stormmast3r » 11 Máj 2012, 17:14

Tá pleseň sa ti na hermelo-oštiepok dostala prirodzene alebo si ju naočkoval?
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod juraj1974 » 11 Máj 2012, 18:02

Zrenie je mozne len za urcitych specifickych podmienok. 1, vyroba s paster. mlieka. 2, Tnava a vlhka miestnost. 3, pravidelne umyvanie v slanom roztoku pocas zrenia. Ide o to ze syr ktory je urceny na zrenie ma mat povrch taky ako keby suseny a vnutro tzv. mozarellove. Trva to ale par mesiacov....
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod stormmast3r » 11 Máj 2012, 18:18

čo robite zo zvišnou srvatkou?
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod matus » 11 Máj 2012, 19:31

my sme srvátku dávali sviniam ale to asi nevyužiješ nešla by vykvasit ? a ak nie tak asi len vyliat alebo do kávy kedze sa robý aj susená :camp:
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod macmatej » 11 Máj 2012, 21:11

Zo srvatky sa da urobit taka kravska polozincica. Srvatka sa ohreje na 80°C a necha sa vychladnut. Na vrchu sa vyzrazaju take vlocky. Vylovis ich naberackou. Cele to nechas prekvasit a je z toho taky riedky kefir.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod juraj1974 » 12 Máj 2012, 08:50

Suhlasim s Macom. Az na to ze na kefir treba take nieco ako tibetsku hubu ktora sa zalieca mliekom a po 12-24 na izbovej teplote mas s toho kefir. Huba sa potom pleplachuje tecucou vodou a znova pouzije. Sama sa rozmnozuje a zvacuje svoj objem. Tak ale ako napisal Maco s tej srcatky vznikne poctiva zincica. Ono stary ludia vravia ze sa da pit aj ta voda co ostane posledna ze to obsahuje veeela probio veci a je to prospesne pre traviaci trakt. Ale co ja viem..... mne to nechuti.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod radeton » 13 Máj 2012, 01:33

Fujtajbl :D z toho sa môžeš kľudne po...ť to si račej dám jedno orosené juraj :ch:
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod stormmast3r » 13 Máj 2012, 16:32

Ja som si dal 2 deci tej srvatky, nejak mi nesadla tak som zvisok vylial do zachodu.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Kapo » 14 Máj 2012, 16:32

Z 5 litrov mlieka ostane asi 4,4 l srvátky a cca 0,6kg syra.

Ja do srvátky vylejem jedno acidofilné mlieko, a prípadne prilejem dáke surové mlieko, nechám tak zo dva tri dni vonku zakvasiť, potom premiešam a dám do fliaš. /ak už nie je vo flašiach/
Cucám celý týžden a je to mnamka. Len treba pred pitím pretrepať a mať radšej na porúdzi srací plac. Neodporúčam požívať pred cestou autobusom....
:D

Teraz som skúšal syr aj údiť. Zatial som zistil, že treba dať do hustejšieho plátenka, bo inak "utečie" a treba údiť studeným dymom. Mne bolo povedané, že dve hodinky stačí.

Nestačí. Na budúce údim dlhšie. A hlavne nabudúce primiešam do syra sol, a asi aj zelené korenie. Bo inak planô...
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod radeton » 14 Máj 2012, 18:15

[quote="Kapo"]Z 5 litrov mlieka ostane asi 4,4 l srvátky a cca 0,6kg syra.

Ja do srvátky vylejem jedno acidofilné mlieko, a prípadne prilejem dáke surové mlieko, nechám tak zo dva tri dni vonku zakvasiť, potom premiešam a dám do fliaš. / Neodporúčam požívať pred cestou autobusom....
:D

A tiež pred cestou v kabínkovej lanovke. :ch:
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod keres » 16 Jún 2012, 19:09

stormmast3r píše:čo robite zo zvišnou srvatkou?

Tak ja zo zvyškom srvátky čistím staré veci (nože, bodáky ) od hrdze . Ponorte hrdzavú vec na zhruba tri dni do srvátky potom opláchnite a opakujte viac krát. Čistiť kefkou a znova kúpeľ .
Obrázok užívateľa
keres
 
Príspevky: 359
Registrovaný: 17 Feb 2012, 21:39
Bydlisko: Vranov nad Topľov
Dal Ďakujem: 773 x
Dostal Ďakujem: 830 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Kapo » 16 Jún 2012, 21:49

Na hrdzu používam bezoplachový odhrdzovač...
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod macmatej » 25 Máj 2014, 11:42

Syridlo je enzým, ktorý zráža mlieko. Kedysi sa extrahoval zo zvieracích žalúdkov. Dnes sa vyrába synteticky, ale v podstate sa jedná o totožnú chemickú látku.

Dopočul som sa o rastline s ktorou je tiež možné vyrobiť syr. Ľudovo sa nazýva kľagačka. Od toho je aj slovo kľagať (syriť). Viac som sa ale o tej byline nedopátral. Má s tým niekto skúsenosti?
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod SKW » 25 Máj 2014, 13:10

Matej, možno sa jedná o lipkavec syridlový (Galium verum). Hovorí sa mu tiež lipkavec pravý. Ten sa v minulosti používal na zrážanie mlieka a farbenie syra do žlta (Gloucester cheese napr.). Technologický postup však nepoznám, no určite to nebude nič zložité.
Obrázok

Porovnanie s pomerne známym lipkavcom obyčajným:
Obrázok
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia