Stránka 2 z 4

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 26 Apr 2012, 08:10
od macmatej
Skusal som pouzit aj kys citronovu. Pozor, treba stavu z citronu, nie tu praskovu. Mlieko sa ohreje na teplotu 80 °C, prida sa citronova stava. Vysledny syr je podobny mozarelle. Oproti syridllu je vytaznost mala a vysledok neisty.

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 11 Máj 2012, 17:14
od stormmast3r
Tá pleseň sa ti na hermelo-oštiepok dostala prirodzene alebo si ju naočkoval?

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 11 Máj 2012, 18:02
od juraj1974
Zrenie je mozne len za urcitych specifickych podmienok. 1, vyroba s paster. mlieka. 2, Tnava a vlhka miestnost. 3, pravidelne umyvanie v slanom roztoku pocas zrenia. Ide o to ze syr ktory je urceny na zrenie ma mat povrch taky ako keby suseny a vnutro tzv. mozarellove. Trva to ale par mesiacov....

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 11 Máj 2012, 18:18
od stormmast3r
čo robite zo zvišnou srvatkou?

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 11 Máj 2012, 19:31
od matus
my sme srvátku dávali sviniam ale to asi nevyužiješ nešla by vykvasit ? a ak nie tak asi len vyliat alebo do kávy kedze sa robý aj susená :camp:

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 11 Máj 2012, 21:11
od macmatej
Zo srvatky sa da urobit taka kravska polozincica. Srvatka sa ohreje na 80°C a necha sa vychladnut. Na vrchu sa vyzrazaju take vlocky. Vylovis ich naberackou. Cele to nechas prekvasit a je z toho taky riedky kefir.

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 12 Máj 2012, 08:50
od juraj1974
Suhlasim s Macom. Az na to ze na kefir treba take nieco ako tibetsku hubu ktora sa zalieca mliekom a po 12-24 na izbovej teplote mas s toho kefir. Huba sa potom pleplachuje tecucou vodou a znova pouzije. Sama sa rozmnozuje a zvacuje svoj objem. Tak ale ako napisal Maco s tej srcatky vznikne poctiva zincica. Ono stary ludia vravia ze sa da pit aj ta voda co ostane posledna ze to obsahuje veeela probio veci a je to prospesne pre traviaci trakt. Ale co ja viem..... mne to nechuti.

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 01:33
od radeton
Fujtajbl :D z toho sa môžeš kľudne po...ť to si račej dám jedno orosené juraj :ch:

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 16:32
od stormmast3r
Ja som si dal 2 deci tej srvatky, nejak mi nesadla tak som zvisok vylial do zachodu.

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 14 Máj 2012, 16:32
od Kapo
Z 5 litrov mlieka ostane asi 4,4 l srvátky a cca 0,6kg syra.

Ja do srvátky vylejem jedno acidofilné mlieko, a prípadne prilejem dáke surové mlieko, nechám tak zo dva tri dni vonku zakvasiť, potom premiešam a dám do fliaš. /ak už nie je vo flašiach/
Cucám celý týžden a je to mnamka. Len treba pred pitím pretrepať a mať radšej na porúdzi srací plac. Neodporúčam požívať pred cestou autobusom....
:D

Teraz som skúšal syr aj údiť. Zatial som zistil, že treba dať do hustejšieho plátenka, bo inak "utečie" a treba údiť studeným dymom. Mne bolo povedané, že dve hodinky stačí.

Nestačí. Na budúce údim dlhšie. A hlavne nabudúce primiešam do syra sol, a asi aj zelené korenie. Bo inak planô...

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 14 Máj 2012, 18:15
od radeton
[quote="Kapo"]Z 5 litrov mlieka ostane asi 4,4 l srvátky a cca 0,6kg syra.

Ja do srvátky vylejem jedno acidofilné mlieko, a prípadne prilejem dáke surové mlieko, nechám tak zo dva tri dni vonku zakvasiť, potom premiešam a dám do fliaš. / Neodporúčam požívať pred cestou autobusom....
:D

A tiež pred cestou v kabínkovej lanovke. :ch:

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 16 Jún 2012, 19:09
od keres
stormmast3r píše:čo robite zo zvišnou srvatkou?

Tak ja zo zvyškom srvátky čistím staré veci (nože, bodáky ) od hrdze . Ponorte hrdzavú vec na zhruba tri dni do srvátky potom opláchnite a opakujte viac krát. Čistiť kefkou a znova kúpeľ .

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 16 Jún 2012, 21:49
od Kapo
Na hrdzu používam bezoplachový odhrdzovač...

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 25 Máj 2014, 11:42
od macmatej
Syridlo je enzým, ktorý zráža mlieko. Kedysi sa extrahoval zo zvieracích žalúdkov. Dnes sa vyrába synteticky, ale v podstate sa jedná o totožnú chemickú látku.

Dopočul som sa o rastline s ktorou je tiež možné vyrobiť syr. Ľudovo sa nazýva kľagačka. Od toho je aj slovo kľagať (syriť). Viac som sa ale o tej byline nedopátral. Má s tým niekto skúsenosti?

Re: Domaca výroba syrov

PoslaťNapísal: 25 Máj 2014, 13:10
od SKW
Matej, možno sa jedná o lipkavec syridlový (Galium verum). Hovorí sa mu tiež lipkavec pravý. Ten sa v minulosti používal na zrážanie mlieka a farbenie syra do žlta (Gloucester cheese napr.). Technologický postup však nepoznám, no určite to nebude nič zložité.
Obrázok

Porovnanie s pomerne známym lipkavcom obyčajným:
Obrázok