Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk

Domaca výroba syrov

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Borsuk » 26 Máj 2014, 18:30

Všetko čo potrebujete vedieť a kúpiť na výrobu domáceho syra
nájdete na www.syridlo-predaj.sk .

Dobrú chuť.
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 133
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 155 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Gondil » 04 Jan 2019, 14:04

Tiez som zacal vyrabat syr, zatial iba cerstvy, soleny tzv. do cesta. Ak sa nenasoli je to take nijake. S vodnymi kupelmi sa mi nechce moc babrat. Tiez dumam, ze co so srvatkou. Mne to chut na pitie, chuti to ako mlieko a udajne teda je to ta lepsia cast mlieka s kopou zdravych latok (ta "horsia" ide do syra). V lete, chladena srvatka (sladka nie kysla) je perfektne osviezujuca. Taktiez ju davame do chleba namiesto vody. Asi sa to moze pit aj kysle ale teda mne kysle mlieka a kefiry nejdu moc po chuti :/

Skusal som syr aj parit ale asi som spravil chybu lebo som to robil po odcedeni v platne uz na druhy den a ak som spravne pochopil syr musi kysnut niekolko dni a az potom sa moze parit na parenice, nite alebo napr. tymto sposobom sa da vyrabat aj mozzarella.

Tvrde zrejuce syry je kapitola sama o sebe, to chcem skusit ako dalsie, taketo syry vydrzia po spravnom vyzreti aj niekolko mesiacov, ba aj rokov. No horsie je to so zabezpecenim spravnych podmienok na zretie, pravidelne otacanie a pod.

Inak do mlieka pred syridlom pridavam aj Chlorid vapenaty co by malo zvysovat kvalitu a vynos syreniny. Tak napr. naposledy som robil syr zo 4l mlieka a vynos som mal 675g syra.

Este mozno spomenut vyrobu domaceho tvarohu - ide v podstate o kysly syr. Mlieko sa necha skysnut pri izbovej teplote, nasledne sa pomaly zahrieva bez miesania, zacne sa zrazat, potom sa scedi a mame fajnovy domaci tvaroh. Jeho tvrdost potom zavisi od teploty a asi aj dlzky prihrievania. Vynosnost 125g z 1l mlieka.
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 207
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 208 x
Dostal Ďakujem: 198 x

Predchádzajúci

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť