No takze pekne od zaciatku. V prvom rade, nie som syrar, nastudoval som si par veci na nete, ostatok je metoda pokus omyl i ked tych omylov v podstate nebolo. Takze to co bude nizsie by som nazval "takto som to robil naposledy ja".
Spisem to sem vsetko nech je to pokope i ked mnohi asi vedia ako vyrobit zakladny cerstvy syr, z ktoreho sa potom postupuje dalej.
Ingrediencie:3l mlieka
1,2ml syridla fromase 220
1,2ml chlorid vapenaty (nemusi sa pouzit)
Zakladny cerstvy syr:Pasterizacia mlieka (prehriat cely objem na cca 72°C, teplotu podrzat tak 40s)
Schladit mlieko na 32-35°C (hrniec vacsinou dam do lavora s vodou a obcas premiesam nech to rychlejsie chladne)
Pridam chlorid vapenaty a poriadne zamiesam. <
Pozn. mlieko sa da tiez ockovat roznymi kulturami, da sa tak potom docielit vyroba konkretneho druhu syra (napr. plesnove syry ale aj tvrde a polotvrde syry ako gouda, cheddar a pod. maju nejake svoje syrarske kultury), ja som to zatial neskusal. Toto bol vlastne taky moj pokus ci mi nieco vyzrie aj ked to nezaockujem.>
Do stamprliku dam prevarenu (schladnutu) vodu a v nej rozmiesam syridlo. Pridam do mlieka a poriadne premiesam (tak 1-2min. miesania).
Necham odpocivat asi 35-40min. Dolezite je aby teplota zostala stale cca na 32-35°C.
Mlieko by malo po tomto case mat pudingovu/zelatinovu strukturu a ked don pichnete nozom mala by tam zostat ostra hrana.
Ostrym nozom nakrajam do hmoty mriezku cca 2x2cm alebo 3x3cm. Potom necham odpocivat 10min - syrenina sa oddeli od srvatky.
Potom znovu nozom cely obsah rozkrajam na drobne kusky asi 1x1x1cm.
Keby robim cerstvy syr tak tu by nasledovalo dosusanie syroveho zrna (vid. nizsie) a nasledne scedenie syreniny cez plachtu alebo do formy a nechat volne odkvapkat pri obcasnom pretacani.
Dohrievanie a dosusanie syroveho zrna:Prihrejem obsah na 39°C a snazim sa udrziavat teplotu pocas celeho dosusania.
Dosusanie asi 10-15 min. - v podstate uplne pomale rovnomerne miesanie celeho obsahu, len tak aby sa to mierne hybalo. Najlepsie nejakou vareskou s velkou plochou.
<
Pozn. s teplotou na aku dohrejeme srvatku so syreninou sa da hrat - ina teplota = iny druh syra/ina tvrdost>
Syreninu scedime cez syrarsku formu (do formy mozme dat aj hustu sietovinu aby sa nam pri lisovani syr nevytlacal dierkami z formy von. Idealne nejakeho NEprirodneho, NEnasiakaveho materialu - vyprat syr z bavlnenej plachetky je celkom narocne)
<
Pozn. Vyzera to zlozito ale cele to je cca 1 a stvrt hodiny ked nepocitam pasterizaciu a chladnutie a tie ukony su jednoduche .>
Lisovanie:1.hodina cca 3,5kg
2.hodina syr vyberiem z formy, otocim ho, vlozim spat a lisujem rovnako 3,5kg po dobu 1 hodiny
3.hodina znovu preklopim syr vo forme a zvysim zavazie na 8,5kg
4.hodina preklopim a lisujem dalej
po hodine u mna posledna otocka a zvysenie zavazia na 10kg, takto to necham lisovat az do rana (cca 9 hodin)
Zretie a osetrovanie:1.den Rano na druhy den vyberiem syr z lisu, z formy. (Aktualne ma hmotnost asi 480g - kazdy den potom bude postupne klesat, vazil som ho prve 3 dni a kazdy den "zhodil" asi 20g, vyzrety som zabudol odvazit
)
Posypem ho po povrchu solou a dokladne sol rozotriem rukou po celom povrchu syra.
Ulozim pri izbovej teplote na rovnu podlozku (ja som to dal na taky hlinikovy knedlovy parak, idealnejsia by bola neosetrena drevena doska z tvrdeho dreva len neviem jak by vyzerala po viacerych pouzitiach alebo nejaka nerezova mreza) - syr by mal byt na vetranom mieste (idealne ked tam nejak prudi vzduch, urcite nezakryvat - vid. tie moje plesnive oka a to som ho mal iba z casti prikryty)
vecer po 12h syr otocim a necham oddychovat dalej
2.den Rano znovu syr nasolim ako predchadzajuci den a preklopim aby lezal na opacnej strane ako predtym
vecer otocim
3.den rano tretikrat nasolim, syr otocim
vecer znovu otacam
<
Pozn. tu niekde moje zapisky skoncili.>
Na stvrty den som syr presunul do spajze kde prudil studeny vzduch z vonku. Asi tak do tyzdna som ho otacal rano a vecer. Neskor uz iba raz za den, a potom ked uz bude mat pevnu korku staci aj 2-3x do tyzdna ale to uz skor pri dlhsom zreti. Otacanie je dolezite aby syr rovnomerne zrel a aby sa takpovediac neprelezal - z vrchu zacne obschynat ale zospodu bude na podlozke drzat vlhko a tak by sa mohol nerovnomerne roztlacit, stratit formu, tvar. Prvych par dni to mozte pozorovat ked budete syr otacat tak dole bude sirsi ako hore, bude taky rozcapeny.
Na syre sa vytvori taky sliz/maz (syr zreje povrchovo aj vovnutri a asi aj vdaka soli sa zbavuje vlhkosti) ten staci jemne odsat papierovou utierkou, rovnako treba utierat do sucha aj podlozku na ktorej syr lezi. Avsak syr nejak nesuchame, ten si postupne vytvara korku a tu nechceme narusit. Aj pri otacani sa nam moze stat ze nam nejde lahko odlepit od podlozky, vtedy je dobre nim jemne pootocit a potom zdvihnut aby sa neposkodila tvoriaca sa korka.
Mozme si spravit aj slany roztok, ktorym mozme syr a podlozku obcas premyt co by malo zabezpecit akusi dezinfekciu. Pri tom prvom tvrdom som to nerobil, pri tom druhom maksom hej a aj tak mi zaplesnel ale to bolo skor tym ze mal mensi pristup vzduchu.
Oba syry zreli 3 tyzdne potom po nich neostal ani mastny flak.
Fu, pozeram, ze to je celkom dlhe a to tu nie su ziadne obrazky, asi som to zbytocne podrobne opisoval. Tak sa ospravedlnujem az to je zbytocne obsiahle