Dnes som sa chcel zbaviť pŕhľavy zo záhradky tak som ju pozbieral, umyl otrhal listy a dal sušiť
tiež by som chcel doplniť info ohľadom jej liečivým schopnostiam ktoré sú nasledovné: bráni tvorbe ľadvinového a močového piesku, tiež je naša najlepšia krvčistiaca a krvotvorná liečivá rastlina, lieči ochorenia a zápaly močových ciest, chorobu zadržiavania moču. V ľudovej medicíne sa odporúča piť zápar ako niekoľko týždňovú kúru proti chorobám pečene, žlčníka, sleziny, tumoru sleziny, pri zahlienení žalúdka a dýchacích orgánov, pri žalúdočných kŕčoch, vredoch, vredov čriev a pľúcnych chorobách. Pri malom obsahu železa by sa mala pŕhľava piť čerstvá (hlavne starší ľudia). Niektorým ľudom zmizli aj hnisajúce kurie oká,plesne na nechtoch, ekzémy, bolesti hlavy, tmavohnedý moč, škvrny na pokožke.... Pri ischiasi, seknutí v krížoch, zápale nervov v rukách a a nohách zľahka potrieť choré miesto čerstvou pŕhľavou. Čo sa asi zíde pri ťažkom pochode prípadne občas aj doma
tiež pomáha aj pri redukcii tukov
Príprava pŕhľavy:
Zápar: 1 plná čajová lyžička na jednu štvrtinu litra vody, zaparí sa vriacou vodou a nechá sa krátko vylúhovať
Tinktúra: na jar alebo na jeseň sa vykopú korene, očistia sa kefou nadrobno sa nakrájajú a naplnia do flaše až po hrdlo. Zalejú sa 38-40% zažnou palenkou a postavia sa na 14 dní na teplé miesto
Kúpeľ nôh: 2 hrste umytých, kefou očistených koreňov a čerstvej pŕhľavy (stonka listy) sa dajú na noc do 5l vody, na ďalší deň sa zohrejú na bod varu. čo najteplejšom maceráte ako človek znesie sa 20 min kúpu nohy. tento koncentrát sa môže opäť povarit aj 2 až 3 krát a znova použiť
Umývanie hlavy: 8-10 plných hrstí pŕhľavy jedno či sušenej alebo čerstvej sa dá do 5l studenej vody, zohreje sa na malom plameni do bodu varu. 5 min lúhovať ( zlepší kvalitu vlasov, malo by pomáhať aj pri plešatosti)
Zber: vňať a list. ja osobne zbieram listy, suší sa na tienistom, vzdušnom, dobre vetranom mieste, najviac 5cm hrubej vrstve aby sa zber nezaparil a nestratil farbu. pri teplejšom počasí sa suší 3-4 dni ja osobne nechávam radšej viacej, treba dbať aby rastlina bola dobre presušená teplota pri sušení nesmie presiahnuť teplotu 60 stupňov.
Je bohatá na vitamín B,C,A, amíny,organické kyseliny ( octová a mravčia)
Dúfam že som motivoval trochu ľudí že netreba hneď siahnuť po drahých liekoch alebo prípravkoch na rast vlasov a že ide to aj prírodnou cestou
pŕhľava rastie skoro všade a každý sa určite minimálne raz popŕhlil
Mne osobne chutí sušená, nie je taká výrazná chuť