Priznám sa, že som bol zvedavý, či smrčkovce už rastú aj u nás, tak som dnes skočil do neďalekých "húštin", aby som mal "dušu na pokoji"...
A veruže rastú...
Zatiaľ nie sú nejaké veľké, zrejme ešte len teraz niekedy začali rásť, no na zber sú už vhodné hoci nejaké malé som ešte ponechal, aby trochu podrástli...
Dúfam, že podrastú, lebo u nás starí ľudia zvykli hovoriť, že keď človek nájde malú hubu a ju nevezme, tak ona už viac veľmi nenarastie... Ktovie, čo je na tom pravdy...
Bol som trochu skeptický, či už budú rásť, lebo vlani som ich zbieral skoro o mesiac neskôr, ale skorá jar spravila svoje...
Aj môj známy, veľmi skúsený hubár, zvykne hovoriť, že u nás "smrčky" začínajú rásť v čase, keď začínajú odkvitať bledule, čo po dnešku môžem iba potvrdiť...
Tradične pridávam aj nejaké fotky...
Tento smrčkovec som našiel ako prvý...
Smrčkovec predierajúci sa cez lístie... Vôkol rástla Veternica hájna a spolu s ňou aj Hľuznatka veternicová, malá huba, ktorá parazituje na podzemkoch veternice a tým ju oslabuje... (na fotke spolu so smrčkovcom)
Človek musí dávať bacha, kam stúpa, lebo niektorým hubám naozaj vidno spod lístia iba vŕšky klobúkov...
Raz-dva by z nich boli placky...
Smrčkovec spolu s Veternicou hájnou...
V prvý jarný deň-prvý jarný úlovok húb... Pevne verím, že ešte nejaké "smrčky" tento rok nazbieram... Ako je vidieť z fotky, nazbieral som ich tak "za širák" (košík som so sebou nemal), ale bude ich dosť aj na dva razy...