Nakoľko tento rok bežne zbieraným hubám veľmi nepraje (aspoň u nás je tento rok chudobný na bežné huby, ako hríby, kozáky...), tak zbieram aj huby, ktoré inak veľmi nezbieram, kvôli dostatku iných, bežnejších druhov.
V tomto období u nás hubári pomerne bežne zbierajú s obľubou, tkz. „zemné hlivy“, čo je ľudový názov pre
Strmuľku inovaťovú (Clitocybe nebularis). Hlavne v neskoršom jesennom období a ešte aj v decembri (ak nie je sneh) rastie niekedy pomerne nápadne a v hojnom počte v húštinách a najmä po okrajoch lesov, nezriedka v čarodejných kruhoch. Ľudový názov „zemná hliva“ dostala pravdepodobne táto huba pre svoju podobnosť s „bežnými“ hlivami a to ako aj vzhľadom, vôňou aj chuťou. Je dobrá najmä do polievok, na nakladanie do sladkokyslých nálevov spoločne s ďalšími druhmi húb, ako podpňovky, pôvabnice a pod. Rovnako sa zvykne vysušiť a zomlieť na prášok, ktorý sa následne používa ako dochucovadlo do rôznych jedál, nakoľko je to dosť aromatická huba. Najmä skúsenejší hubári u nás si pomerne cenia túto hubu.
Ďalšou hubou, na ktorú sem-tam naďabím aj v tomto neskorojesennom období, a ktorú inak ja osobne veľmi doteraz som nezbieral (nie je u nás „tradícia“ pre jej zber), je
Pôvabnica fialová (Lepista nuda). Mnohí hubári ju poznajú, pretože je to dobrá a chutná huba. Upotrebiteľná je podobne ako Strmuľka inovaťová, ale využitie má, samozrejme, v kuchyni podstatne širšie, na viacero spôsobov. Našiel som ich pomerne hojne na jednom mieste na okraji húštin pri pastvinách na humusovitej pôde, kde niekedy bola navozená menšia kopa sena. Ľudovo sa zvykne volať aj „modrá hliva“.
Rovnako, samozrejme, v tento neskorší jesenný čas sa dajú bežne nájsť „pravé“ hlivy. Ja som našiel tento trs
Hlivy ustricovitej (Pleurotus ostreatus). Trs rástol na kmeni osiky. Pomerne dávno sú známe liečivé a blahodárne účinky tejto hlivy a jej pozitívny vplyv na ľudský organizmus a jeho imunitný systém. Obsahuje množstvo prírodných, prospešných látok pre ľudské telo. Je zdrojom betaglukánov a obsahuje veľa vitamínov, proteínov, sterolov, niektoré mastné kyseliny, stopové prvky, vlákninu. Hlivy sú výborné najmä do polievok.