macakv na konci svojho príspevku spomenul otravu hubami. Chcel by som nadviazať na túto tému, keďže hubárska sezóna je v plnom prúde a opatrnosti nie je nikdy dosť. To by malo platiť hlavne pre začínajúcich, resp. "sviatočných" hubárov.
Väčšina ľudí určite vie, že medzi najnebezpečnejšie huby patria muchotrávky a práve o nich by som chcel povedať pár slov,keďže najviac otráv týmito hubami dochádza v dôsledku ich zámeny s niektorými jedlými hubami.
Medzi smrteľne jedovaté muchotrávky patria: Muchotrávka zelená - Amanita phalloides, Much. tigrovaná - Amanita pantherina, Much. končistá - Amanita virosa a u nás pomerne vzácna Much. biela - Amanita verna.
Najhoršou z menovaných húb je jednoznačne Much. zelená. Táto huba obsahuje jedy amanitíny a falotoxíny. Amanitíny sú považované za najsilnejšie jedy medzi hubami. Smrteľná dávka je už 0,1mg na 1kg váhy. To znamená, že pre muža, ktorý váži napr. 90kg je smrteľná dávka 9mg amanitínu nachádzajúceho sa v much. zelenej. Pre porovnanie tohto jedu s jedmi, ktoré sa nachádzajú v jedovatých hadoch, tak silnejší jed majú len dva druhy hadov - morský had / Enhydrina schistosa/ a Tajpan / Oxyuranus scutellatus/, had, ktorý žije v Austrálii. Známe jedovaté hady, ako kobra, alebo štrkáč majú slabšie jedy ako much. zelená. Na základe toho je vidno, že s touto hubou nie sú žiadne žarty. Neskúsení hubári si často mýlia túto hubu s rôznymi druhmi pečiarok, alebo s niektorými druhmi plávok, hlavne s Plávkou modrastou - Russula cyanoxantha, Plávkou trávovozelenou - Russula aeruginea. Uvedená much. má klobúk so zelenkastým nádychom, ale pozor!, sú aj odrody tejto huby, ktoré sú úplne biele! Tieto sa najľahšie omylom zamenia za pečiarky.
No existujú aj jedlé muchotrávky. Z nich je najchutnejšia a najviac cenená Muchotrávka cisárska - Amanita caesarea. Túto hubu už poznali rímski gurmáni. V súčastnosti je táto much. kriticky ohrozeným druhom, takže ak ju niekto nájde tak nezbierať! Rastie hlavne v teplejších oblastiach, v dubových lesoch.
Medzi skúsenejšími hubármi je pomerne známa Much. červenkastá - Amanita pseudorubescens. Patrí medzi chutné huby, ale zbierať by ju mali naozaj iba skúsení hubári, pretože môže dôjsť k neželanej zámene so smrteľne jedovatou much. tigrovanou. Much.červenkastá je narozdiel od tigrovanej celá "ružová", dužina ružovie aj po "poranení". Prstenec okolo hlúbika je vždy ryhovaný a má "repovito" zhrubnutý koreň. Čiže jej chýba tkz. "kalich smrti", t.j. "plachtičkový pohárik", z ktorého vyrastá koreň huby. Tento kalich smrti majú, hlavne v mladosti, všetky smrteľne jedovaté muchotrávky, ale treba dávať pozor, lebo nie vždy je to pravidlo, niekedy im tento kalich chýba.
Ďalšou jedlou muchotrávkou je Much. hrubá - Amanita spissa. Taktiež má ryhovaný prsteň a nemá kalich smrti.
Okrem muchotrávok, ktoré som tu spomenul, existuje ešte zopár jedlých a aj tých, ktoré sú zdraviu škodlivé, no nie sú smrteľne jedovaté. Tie sú u nás menej známe, preto ich neuvádzam. Zámerne som vynechal aj Much. červenú, keďže je veľmi známa a nie je smrteľne jedovatá.
Vrátim sa ešte k much. zelenej. V literatúre sa píše, že prvé príznaky otravy, po požití tejto huby, sa prejavia až po ôsmich hodinách. V tomto ohľade je táto much. zákerná, pretože za uvedený čas ľudské telo do seba "vstrebá" podstatnú časť jedov, ktoré ohrozujú život. V súčastnosti je úspešnosť liečby a záchrana života na pomerne vysokej úrovni, no netreba zabúdať, že aj keď človek nezomrie, tak skoro vždy má natrvalo poškodený organizmus, hlavne pečeň. Na záver taká zaujímavosť. Niektorí ľudia, ktorí "ochutnali" much. zelenú a prežili to sa zaprisáhavali, že chutnejšiu hubu v živote nejedli.
Okrem muchotrávok hrozí v našich končinách smrteľné nebezpečenstvo aj od týchto húb: Hodvábnica veľká - Entoloma eulividum - u nás je pomerne vzácna, Vláknica patouillardova - Inocybe erubescens - v mladosti si ju človek môže pomýliť s jedlou Čírovnicou májovou a ďalšou smrteľne nebezpečnou je Pavučinovec plyšový - Cortinarius orellanus- u nás pomerne vzácny. Takže pri zberaní húb dávať veľký pozor.