Žiadnou hubou netreba pohŕdať, trebárs ani nie bedľami...
Keď veľmi nerastú tradične zbierané huby, ako hríby, kozáky, kuriatka, tak aj, napr. taká bedľa je lepšia ako nič...
Človek ich za pár minút nazbiera vrchovato a čo sa týka chuti, tak vyprážané sú naozaj lahôdkou... Človek sa z nich naje ako z rezňov...
Na margo zbierania húb: mnoho ľudí uznáva iba dubáky a poprípade ešte kozáky... Dalo by sa povedať, že čím menej skúsený hubár (zanietený), tak tým má menšiu škálu húb, ktoré zbiera...
No naša príroda poskytuje pomerne veľké množstvo jedlých a chutných húb, ktoré chuťovo strčia do vrecka aj toľko ospevované dubáky...
"Dubáky" sú na môj vkus príliš aromatické huby a trebárs na spôsob praženice mi tak nechutia, ako napr. kozáky, ktoré sú všestranne upotrebiteľné huby...
Zjednodušene si dovolím povedať, že čím "obyčajnejšia" huba, tým chutnejšia...
Určite veľa ľudí pozná, napr. "prašivky"... Keď sú staré, tak človek po nich stúpa, pekne sa z nich práši, a keď rastú, tak ich je ako "šafranu"...
No nie každý ich už niekedy aj ochutnal... Mladé plodnice (ešte biele), sú pomerne chutné, či už do polievky, alebo na spôsob praženice...
Samozrejme, koľko ľudí, toľko chutí a platí to aj pri zbieraní húb... Ja som to tiež spomenul iba tak na okraj, "aby reč nestála..."
Takže hubárčeniu nazdar, nech už človek zbiera akékoľvek huby (samozrejme nie jedovaté...
), hlavne, že zbiera...