Bol som aj ja cez víkend pozrieť na hríby, no ani u nás nerastú, len kde tu sa nájde po okrajoch lesnej cesty. Janíky rastú trochu lepšie, ale obávam sa, že hríbom už na tento rok odzvonilo, aspoň u nás Dnes ráno sme mali na Bykove (okolo 1100 m) len 1°C.
Tento ma veľmi potešil tak ho sem dám
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917
Dnes ráno som sa bol opäť prejsť na huby, tentoraz mimo lesa . Na jednej severne orientovanej lúčke len teraz začali rásť bedle. O chutný obed bolo postarané
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917
Ja si myslím, že to bude nejaký druh strmuľky a najviac mi tá huba pripomína Strmuľku prehnutú (Clytocibe inversa) a ak je to ona, tak pozor, lebo je mierne jedovatá!
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda... ...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Cestou na hrad Šomoška sa mi podarilo "uloviť" pár záberov trsov hríbov o ktorých nemám tušenia,čo sú zač,ale skôr ich klasifikujem pre potechu oka ako pre potechu žalúdka...
Pokúsim sa určiť tieto huby... Hubu na prvom obrázku by som odhadol na Sliznačku obyčajnú (Oudemansiella mucida). Táto huba skoro výhradne rastie na živom, či odumretom bukovom dreve.
Na druhom obrázku sa mi zdá, že vidím asi Šupinovku šupinatú (Pholiota squarrossa).
No a na treťom obrázku mi tie huby pripomínajú mladý trs Hlivy ustricovitej...
Všetky tieto huby sú jedlé...
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda... ...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...