Ja mám taktiež rád sušené ovocie. Môže byť akéhokoľvek druhu. Myslím si, že takto upravené je okrem iného výbornou "chuťovkou".
Pamätám sa, že pokiaľ žili rodičia mojej matky, čiže moji starí rodičia, tak oni v kuchyni používali na varenie piecku na drevo, čo malo aj svoje "sekundárne" výhody. Mohli si pri peci kadečo vysušiť, napr. hríby a práve aj spomínané ovocie. Spomínam si, že sušili predovšetkým slivky, hrušky (nejaká malá odroda, skoro prezrievali a sú veľmi vhodné na pálenie hruškovice)
a nakrájané jablká. Musím povedať, že ovocie bolo usušené naozaj veľmi kvalitne, pekne voňalo a chutilo výborne. Bohužiaľ, mi doma ovocie nesušíme. Máme síce sušičku, ktorá bola ale primárne určená na sušenie bielizne (nefunkčná splašená otcom pred rokmi a neskôr opravená). Je pomerne veľká (ako klasická vysoká chladnička) a vynikajúco sa v nej sušia hríby. Raz sme skúšali sušiť aj slivky, ale sušenie trvá pomerne dlho, čiže je aj vyššia spotreba elektriny.
V súčastnosti sa dajú kúpiť rôzne "stolové" (menšie) sušičky, ale či sa to oplatí, tak neviem...
Asi skôr nie... Človek do toho veľa nenaloží a spotreba energie asi tiež nebude najmenšia (môj známy má niečo podobné). Môj názor je, že najviac sa to oplatí robiť tomu, kto má prístup k nejakému zdroju tepla, ktorý "beží" viacmenej nepretržite (kúrenie drevom, varenie v kuchyni drevom, alebo niečo podobné...
Inak nám neostáva iné, len kupovať "v Tescu".
Inak, na raňajky si rád kupujem ovsené vločky, v ktorých sú zamiešané kúsky rôzneho sušeného ovocia, spolu s lieskovcami, tekvicovými semiačkami, slnečnicovými sem. a podobnými vecami, až to vyzerá ako "zob pre papagájov"
, ale mne tento "prírodný" produkt veľmi chutí a do takto zmiešaných vločiek (s plodmi prírody) vlejem mlieko, pridám sušené hrozienka, trochu granka, trochu škorice, dám to zohriať do mikrovlnky a vznikne z toho celkom dobrá "kaša".