od dodo » 28 Apr 2014, 19:16
Už som to tu niekde spomínal-na sušičke suším mäso,hlivu(tie potom pomeliem na prášok) a koreňovú zeleninu(tú meliem na granulky veľkosti maku).
Túto zimu som úspešne experimentoval so sušením varenej fazule-najlepšie sa osvedčila červena(kinley)-fazuľu som večer namočil,na druhý deň uvaril(čo najviac,ale nie rozvariť)-pred koncom varenia som mierne osolil,ocedil,odkvapkal a sušil v sušičke(na ovocie)-na poschodia som dal jemnú sieťku(metráž z rybárskych potrieb).Po cca 8 hodinách je potrebné fazuľu skotrolovať, celé kusy(bez praskliny) rozlomiť napoly,a dosušiť úplne.Ešte horúce nasypať do v rúre na 120°stupňov predohriatých sklenených pohárov,a uzavrieť.Ak sa vám náhodou podarí fazuľu viac rozvariť,tak naložte do pohárov,a zasterilizujte.
Keď idem variť(sáčková polievka,"dobrý hostinec",...),tak si odmeriam do hrnca potrebné množstvo studenej vody,nasypem fazuľu,zeleninu,mäso("přiměřeně"podľa chuti)-nechám chvíľu bobtnať,potom ďalej varím podľa návodu na sáčku.Ak sa to varí dlhšie,ako 10 minút,tak ani "bobtnať" netreba.Výrazne to vylepší chuť,vôňu a výživnú hodnotu.
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...