Z pohľadu buhcraftu je zaujímavé len znečistenie pitnej vody mikroorganizmami,nejaké týždenné pitie normálnej(bez zápachu,zákalu)vody s vyššším obsahom "ťažkých" kovov,hnojív a iných bežných chemikálii,dospelému človeku nijako neuškodí,ale hnačka z infikovanej vody(v prírode na 99% z fekálii),vás perfektne odrovná...
Mikroorganizmy môžme odstrániť prevarením vody-veľmi účinné-ďalej nekomentujem...,
Filtráciou cez pórovitý materiál,s pórmi menšími,ako mikroorganizmus-tu je problém,že neviete,kedy filter začne prepúšťať,môže byť kontaminovaná fľaša do ktorej filrujete,atď.(uhlíkové filtre fungujú na princípe adsobcie,a mikroorganizmy nezachytávajú!)
Odstránenie mikroorganizmov(dezinfekcia) oxidačným pôsobením chemikálii(zlúčeniny chlóru,jódu,peroxid vodíka,hypermangán)-z týchto by som vylúčil skoro všetky(je to na dlhší komentár),a ostal by som pri prípravkoch na báze chlóru.Prečo?-zlúčeniny chlóru sa po tom,ako zlikvidujú(zoxidujú)mikroby,premenia(zredukujú) na chloridy(napr.chlorid sodný je kuchynská soľ
),ktoré sú bežné vo vode,potravinách,a preto nášmu telu v koncentráciach používaných na dezinfekciu vody neškodia.
Čiže správny bushcrafter podozrivú vodu prevára,a keď to nieje možné,tak použije tablety(na báze chlóru),alebo 1-2 kvapky Savo orginál! na liter vody-ak je po pol hodine voda "intenzívne"cítiť chlórom,tak pri opakovanom dezinfikovaní vody z toho istého zdroja použijte polovičné dávky dezinfekcie...Na odstránenie zápachu chlóru možno(po hodine!) pridať do vody malú tabletu vitaminu C,alebo pár kvapiek šťavy z čerstvého ovocia-vyskúšajte
Snažil som sa to napísať čo najjednoduchšie,bez zbytočných vedeckých pojednaní...
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...