od Goose » 11 Feb 2014, 02:11
Dodo, za svoj názor máš moju poklonu. Ľudia zomierajú na veci, ktorých sa vplyvom propagandy neboja. A naopak, boja sa vecí, ktorých by sa nemuseli. Teda z čisto štatistického hľadiska si každí môže pozrieť najčastejšie príčiny úmrtí a porovnať to z tabuľkou: čoho sa bojím? Veľa ľuďom by sa otvorili oči. Ďalšia vec, je, že na nete nájdete aj veľa ...ako to nazvať slušne... odpadu. Hlave bulvárne internetové magazíny obsahujú články pre len ženy, články len pre mužov, články o zdraví a životnom štýle. Toľko hlúpostí, čo sa tam dočítate je až zarážajúce (o ľudskom tele, o zdraví, o medicíne...)
Sally, postup dezinfekcie, ktorý vás učili je správny. Ale niečo iné je dezinfikovať napr. zdravotnícky alebo laboratórny materiál a niečo iné pripraviť vodu na pitie. Autoclaving využiješ pri tom prvom...
A teraz môj príspevok do témy. Vo vode môžete nájsť bežne sa vyskytujúce negatívne prvky a potom tie, ktoré nie sú bežné.
A) Medzi tie nie bežné zaraďujeme chemikálie, hnojivá, jedy, pesticídy, drogy, ťažké kovy (tie len čiastočne tu patria)... Nevyskytujú sa bežne v prírode, mnohé z nich by bez priemyselnej činnosti človeka ani nevznikli. Iné zas sú prírodné (jedy) ale bežne sa vo vode nevyskytujú. Iba v mimoriadnych prípadoch. A neodstrániš ich z vody len tak ľahko (ani varom). To je ale na inú tému
B) prirodzené negatívne prvky vo vode - a to je hlavná téma! Tie sú súčasťou prírody a človeka už od začiatkov, vždy boli a vždy budú bežne prítomné v prírode. Patria tu 3 skupiny: 1. vírusy 2. baktérie 3. menšie organizmy (nazveme ich parazity) A tie sú pre nás nosné. Toto je hlavne o nich.
Veľa ľudí si tiež mýli škodlivosť týchto prvkov. Nie všetky nám totiž ublížia rovnako. Ako som to myslel? Je veľa vírusov, ale nie všetky sa vyskytujú vo vode a nie všetky sú schopné ublížiť človeku cestou "cez ústa". Ženy vedia o čom hovorím, keď poviem, že baktéria niekde neškodná, či prospešná môže byť kúsok ďalej otravná a spôsobovať nepríjemnosti a to je len pár cm.
Ľudské telo je vybavené niekoľkými obrannými mechanizmami. Okrem vnútorného imunitného systému (leukocyty, lymfa systém...) je to hlavne koža a celý tráviaci trakt. Od slín, cez žalúdočné kyseliny až po prostredie v črevách (hlavnú časť vody absorvujú črevá).
Vírusy, baktérie a patogény útočia najmä na: 1. otvorené rany (najnebezpečnejšie) 2. sliznice 3. tráviaci systém
V tomto fóre je pre nás dôležitý len bod 3) ... čo vylučuje mnoho baktérií a vírov.
Každá baktéria, každý vírus je iný. Niektoré sú schopné prežívať roky (antrax, tetanus) vo forme spórov, iné neprežijú bez prirodzeného prostredia dlhšiu dobu (mor, gonokoky) a ihneď hynú.
Čo sa týka vody, medzi najodolnejšie sa zaraďujú vírusy hepatitídy! Naopak, Vibrio Choleare (Cholera) sú dosť citlivé na vonkajšie zmeny vody a ľahšie sa ich zbavíme. Cryptosporidium parcum (druh patogénu vo vode) je zas napr. vysoko odolné voči chlóru!!!
Inak, je zaujímavé, že aj odborné publikácie sa rozchádzajú v názoroch, koľko treba nechať vodu prevrieť. Čítal som od extrémnych 15minút, cez 1munútu až po názor, že stačí dosiahnuť bod varu, lebo pri 90degC sa rozkladá bunková štruktúra (denaturácia).
Je to na dosť rozsiahlu diskusiu. Ja ale zastávam názor, že najlepšie je vodu prevariť. Dobrý Kvalitný (!) filter tiež nie je zlý. Hlavne treba byť opatrný.
Určite odporúčam, prečítať si príspevky od doda v tejto téme. (V minulosti ma tu zarazili názory vraj zdravotníkov v niektorých vláknach, že som až čumel či fakt toto myslia vážne) ALE dodo tu má kvalitné príspevky, pod to sa môžem podpísať.