Kak ze takto. Nechcelo sa mi ale budem reagovat. Asi vas nezaujima vyroba beznych vin ale skor nahrad tohoto moku. Ide v podstate o to ze ak sa vyraba vino tak je nutne dodrziavat urcite zasady. Ako sa tunaka na dolniakoch hovori ze ked je zle tak aj z hrozna sa da vino urobit...
Ak material ktory chcete pouzit na vyrobu nie je priamo vo forme stavy tak si tuto stavu je nutne vyrobit. Nie ale kazda plodina stavu aj obsahuje a preto sa pouziva sladka voda. Ako napr. v pripade agatoveho vina. Ono postup co tu pisal prilezitostny moderator je v podstate spravny. Az na par detailikov. Najdôlezitejsie su vinne kvasinky. Tieto tym ze pozieraju ,,cukor,, tak vznika alkohol. Ale! V napriklad agatovom moku mame len okrem vody z vyluhu len cukor co kvasinkam nestaci. Preto treba pouzit zivnu som pre tieto kvasinky. Je to viac menej doplnkova vyziva aby vobec kvasinky mohli exisovat. To znamena ze kvasinky neziju len z cukru ale aj z enzimov ktore obsahuje zivna sol. Tak isto je nutne pouzit pri vyrobe aj kyselinu vinnu. Tato kyselina vlastne sposobuje ze to vlastne ma chut vina...
Co sa davkovania tyka. Vseobecne plati ze pri vyrobe vina z hrozna musi must ako zakladny produkt obsahovat 21kg cukru na 100 mustu a ak ma menej tak plati zasada ze pridanim 1,1kg zvysim o jeden stupen cukornatost mustu. Tuto zasadu treba dodrzat aj pri vyrobe roznych inych vin. Ono je dôlezite nechat cely proces kvasenia rozbehnut origo kvasinkami ktore su na to urcene (zohnat sa daju vo vinarskych potrebah ako vsetko vlastne..) Tieto kvasinky vlastne nastartuju kvasny proces. Tak ze nie drozdie ale kvasinky.....
Teras postup ockovania. Ak uz mame must to je jedno ci je to stava z ovocia alebo vyluh z kvetu agata tak postup je nasledovny. Dolezite je zacukrenie a to bud zahriatim maleho mnozstva vody alebo mustu a v tom cukor uplne rospustit. Potom odmerane mnozstvo kvasiniek dame podla navodu na obale napucat a vlejeme do mustu. Tak isto rozpustenu zivnu sol v malom mnozstve vody. Co sa tyka kyseliny vinnej tak ta sa pouziva tak isto podla navodu na obale. Ale pri ovocnych stavach sa jej dava menej ako povedzme pri vyluhu. Takto namiesany drink sa dava pri izbovej teplote kvasit. Po cca 4-7 dnoch by sa mali objavit bublinky ako na sampanskom. To znamena ze sa to zacalo....
4-7 dni po zaciatku kvasenia prechadza mok do druhej fazy a to z fazy sladkej do fazy kyslej kde uz je alkohol v takom mnozstve ze kvasinky odumieraju a nastupuje proces zrenia vina co trva podla typu moku 1-5 mesiacov. V tomto case sa vlastne vino cisti a vsetky sedimenty sa usadzaju dole na dne nadoby. Ak sa vino vycisti moze sa stahovat aby ostal len kal na spodku. Odporuca sa v tejto faze vino sirit ale o tom az potom ked sa tam niekto dostane lebo som sa nejak roztoto...