Stránka 1 z 4

Vino a iný alkohol

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 14:01
od rayen
Zacal som sa zaujimat o vyrobu vina s kadejakych byliniek, najznamejsie sa asi robia z bazy, agatu a pupavy, kedze som to este nikdy nerobil, ale rad by som to vyskusal, tak som to tu dal, nech ti co s tym mate skusenosti sa podelite s nami co ich nemame, na nete som nejake recepty nasiel ale mam kus chaos v kvasinkach, niekde sa pouziva drozdie, niekde vinne kvasinky, resp aj nejaka ziva sol ci vinna sol, keby ze mi niekto v tomto urobi poriadok budem mu len vdacny, snad si tymto vinkom raz pripijeme spolu na nejakej akcii, diky za vsetky rady

Re: Vino

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 16:45
od stormmast3r
Skusal som robit ryzove vino. Bol s toho celkom dobrý dunihlav podobný vermutu. Tiez sa v nasej rodine hodne kvasi ribezlove.

Problem týchto nehroznových vín je v tom, ze sa tam prekvasuje pridana sacharoza, namiesto prirodzenej glukozy. Nasledne vznika vela zbytkoveho cukru, ktorý spôsobuje bolenie hlavy.

Re: Vino

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 18:48
od rayen
ked sa pije s mierou, tak by to nemal byt problem, ale zas ktovie co je miera, tak nahod aspon ten recept co robite doma, aj ked do sezony ribezli je este casu dost, a mozes aj to ryzove, sak co ta nezabije to ta posilni.

ja idem skusit tento recept

Agátový kvet zbavíme stopiek , zalejeme prevarenou vodou a necháme 24 hodín luhovať.
( na 1l kvetu dáme 1l vody ) Potom všetko vypresujeme , precedíme a na každých 10 litrov šťavy pridáme 2,5 kg cukru . Po rozpustení cukru pridáme na každých 10 l 3 dkg droždia, 3 dkg vínového kameňa a necháme kvasiť 6 týždňov. Kryštálovu farbu docielime stáčaním .

Ingredience:
10 l prevarenej vody
10 l agátového kvetu
3 dkg vínového kameňa
3 dkg droždia
2,5 kg cukru

tak som zvedavy

Re: Vino

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 19:39
od stormmast3r

Re: Vino

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 20:39
od mihal
radsej by som pouzil vinne kvasinky, kupis aj v beznej drogerii

Re: Vino

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 22:42
od rayen
cize namiesto drozdia a toho kamena iba vinne kvasinky?

Re: Vino

PoslaťNapísal: 14 Máj 2012, 09:27
od juraj1974
Kak ze takto. Nechcelo sa mi ale budem reagovat. Asi vas nezaujima vyroba beznych vin ale skor nahrad tohoto moku. Ide v podstate o to ze ak sa vyraba vino tak je nutne dodrziavat urcite zasady. Ako sa tunaka na dolniakoch hovori ze ked je zle tak aj z hrozna sa da vino urobit... :mrgreen:
Ak material ktory chcete pouzit na vyrobu nie je priamo vo forme stavy tak si tuto stavu je nutne vyrobit. Nie ale kazda plodina stavu aj obsahuje a preto sa pouziva sladka voda. Ako napr. v pripade agatoveho vina. Ono postup co tu pisal prilezitostny moderator je v podstate spravny. Az na par detailikov. Najdôlezitejsie su vinne kvasinky. Tieto tym ze pozieraju ,,cukor,, tak vznika alkohol. Ale! V napriklad agatovom moku mame len okrem vody z vyluhu len cukor co kvasinkam nestaci. Preto treba pouzit zivnu som pre tieto kvasinky. Je to viac menej doplnkova vyziva aby vobec kvasinky mohli exisovat. To znamena ze kvasinky neziju len z cukru ale aj z enzimov ktore obsahuje zivna sol. Tak isto je nutne pouzit pri vyrobe aj kyselinu vinnu. Tato kyselina vlastne sposobuje ze to vlastne ma chut vina... :D
Co sa davkovania tyka. Vseobecne plati ze pri vyrobe vina z hrozna musi must ako zakladny produkt obsahovat 21kg cukru na 100 mustu a ak ma menej tak plati zasada ze pridanim 1,1kg zvysim o jeden stupen cukornatost mustu. Tuto zasadu treba dodrzat aj pri vyrobe roznych inych vin. Ono je dôlezite nechat cely proces kvasenia rozbehnut origo kvasinkami ktore su na to urcene (zohnat sa daju vo vinarskych potrebah ako vsetko vlastne..) Tieto kvasinky vlastne nastartuju kvasny proces. Tak ze nie drozdie ale kvasinky.....
Teras postup ockovania. Ak uz mame must to je jedno ci je to stava z ovocia alebo vyluh z kvetu agata tak postup je nasledovny. Dolezite je zacukrenie a to bud zahriatim maleho mnozstva vody alebo mustu a v tom cukor uplne rospustit. Potom odmerane mnozstvo kvasiniek dame podla navodu na obale napucat a vlejeme do mustu. Tak isto rozpustenu zivnu sol v malom mnozstve vody. Co sa tyka kyseliny vinnej tak ta sa pouziva tak isto podla navodu na obale. Ale pri ovocnych stavach sa jej dava menej ako povedzme pri vyluhu. Takto namiesany drink sa dava pri izbovej teplote kvasit. Po cca 4-7 dnoch by sa mali objavit bublinky ako na sampanskom. To znamena ze sa to zacalo.... :D
4-7 dni po zaciatku kvasenia prechadza mok do druhej fazy a to z fazy sladkej do fazy kyslej kde uz je alkohol v takom mnozstve ze kvasinky odumieraju a nastupuje proces zrenia vina co trva podla typu moku 1-5 mesiacov. V tomto case sa vlastne vino cisti a vsetky sedimenty sa usadzaju dole na dne nadoby. Ak sa vino vycisti moze sa stahovat aby ostal len kal na spodku. Odporuca sa v tejto faze vino sirit ale o tom az potom ked sa tam niekto dostane lebo som sa nejak roztoto... :mrgreen:

Re: Vino

PoslaťNapísal: 14 Máj 2012, 10:47
od mihal
este by som dodal, vino sice nerobim ale postup zakvasovania bude asi rovnaky, ked sa vlievaju kvasnice do muštu je dolezite aby boli zrovnane teploty, tepelne soky im nerobia dobre.teda aspon pri pive su kvasnice velice nachylne na teploty

Re: Vino

PoslaťNapísal: 14 Máj 2012, 15:48
od rayen
Juraj Vdaka za tip, ked sa s tym agatovym vinom dostanem dalej tak ti este napisem

Re: Vino

PoslaťNapísal: 14 Máj 2012, 20:18
od juraj1974
No ja sa najskôr musim dostat k tomu vinu... :roll: Je v pivnici a mam trochu zapratany vchod... :( Mozno ze preto tak dlho vydrzalo. Inak naposledy chutilo trochu po citrusoch a s vônou po medovine.... :mrgreen:

Re: Vino

PoslaťNapísal: 14 Máj 2012, 22:29
od Kapo
Výroba piva, vína, medoviny a destilátov je moje hobby od malička. Aj som si všetko skúsil urobiť doma a vo vinohradoch som aj dáky čas robil v AT a aj DE.
A keďže som sa rozhodol usadiť sa na kopaniciach, kde sa viniču nedarí, a pálenku už nechcem robiť, a radšej ani piť :mrgreen: , tak moja volba je jednoznačná: robiť si svoju medovinku. Tento rok snáď včielky už niečo donesú aj na tento královský mok. K

A Keďže na víno je treba cukor /glukóza, fruktóza, sacharóza/, tak tie púpavové "VÍNA" sú skrátka obyčajný repný ojeb. Keďže tieto kvetinky žiadny neobsahujú. Preto by som sa zameral na niečo prirodzenejšie....
:ice:

Re: Vino

PoslaťNapísal: 14 Máj 2012, 23:51
od mihal
možno lepsie by bolo pouzit dextrozu(hroznovy cukor), tiez ojeb ale aspon nie repny :) s medovinou drzim palce aj s tym agatovím vinom,
ja cakam na plody bazy na pivo :) mozno skusim aj s kvetov

Re: Vino

PoslaťNapísal: 15 Máj 2012, 16:44
od rayen
Pivo z bazy? asi tuto temu zmenim na alkoholicke napoje z bylin, pivo mam radsej ako vino, cize ak mate chut mozete tu davat aj take recepty, len chcem upozornit ze pit treba z mierou a toto vlakno nepreferuje alkoholizmus

Re: Vino

PoslaťNapísal: 26 Jún 2012, 17:41
od rayen
tak nakoniec som zacal robit jahodove vino, mam to uz vsetko v demizone, stoji mi to uz tyzden ale nejak sa mi spomalilo kvasenie, tak sa chcem opytat tych co s tym maju skusenosti, ci je to normalne, a v akej teplote by sa to malo kvasit, za odpovede a rady vopred diky

Re: Vino

PoslaťNapísal: 26 Jún 2012, 19:07
od stormmast3r
Kvasenie sa spomali vtedy, ked sa zvyši hladina alkoholu ktorá zabíja kvasinky.