Myslim, ze na medovinu su tu ini odbornici.. Ja som len skusal, kedze demizonik sa po trnkovom uz triasol osamelostou

...samozrejme nie je problem sa podelit s receptom:
- zmes roznych korenin podla chut (skorica, badian, klinceky, anyz,.) - samozrejme v celosti, nie mlete (hlavne skoricu nie mletu)
- 6 kg medu (podla chut..ja som robil zmes)
- 14 l vody
Med s nejakou stvrtinou vody (to je jedno) som varil kym sa vyvarali bielkoviny (biela pena na povchu), ktore som trpezlivo odoberal. Nasledne som nechal tekutinu vytemperovat, zmiesal som ju so zbytkom vody a vylial do demizonu. No a nasleduje uz klasicka vinarska praktika: vinarske kvasinky, zivna sol a kvasny uzaver. Nechat pri izbovej teplote 1-2 mesiace podla bublania. Potom preniest na 2-3 tyzdne do chladu. Po tom, co "stichla" som ju prvy krat stocil "z vysky", cize tak aby sa odstranil co najviac oxyd ci co to tam je

. Nastava cas cirenia. Asi po tyzdni alebo dvoch (lebo az vtedy mi prisli mensie demizoniky) som ju stocil (zo spodu) do 5l demizonov (skoro tri plne) aby mala minimalny styk so vzduchom..takze do plna. Treti nevysiel uplne do plna, tak ten sme nechali ako nacaty..obavam sa, ze sa uplneho vycirenia nedozije

Este aby som nezabudol, pri danom pomere cukornatosti mi vysla trochu suchsia, takze som dosladzal opat "vyvarenym" medom tak aby ju mala rada aj moja zena

Teraz zrovna varim med na mensiu pokusnu davku medoviny z medovicoveho medu a brezovej miazgy. Som zvedavy co z toho vylezie. Kazdopadne najblizsie dni zalozim zase dalsi 25l demizon s jarnymi bylinkami... Treba skusat, nebat sa, necakat zazraky. Ako som niekde cital, mohli by sme vyskolit uzasne vina, ale nam ide hlavne o to, priniest si trochu slnka do zimnych dni

Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh