Na posledy som skušal robiť Zazvorove pivo. Nieje to pivo v pravom slova zmysle, skor je to kvasena malinovka s nepatrnym % alkoholu, vhodna aj pre mladistvych
. Recept som si trocha upravil, všetko som robil od oka.
Potrebne suroviny:Na kvasok:
200g čerstveho zazvoru,
pol litra vody,
cukor,
sušene pekarske kvasnice.
Na pivo:
5.5 litra vody,
1kg cukru,
kyselina citronova (môže sa použiť čerstvy citron).
Postup prípravy:Do vhodnej nadoby, nalejeme 2.5dcl vody, 4 lyžičky cukru, 1 lyžičku kvasnic a 2 lyžičky nastruhaného zazvoru. Nasledne dolejeme ďalších 2.5 dcl vody a premiešame. Ja som použil 2 litrovu pet flašu s tym sosakovym uzaverom (aby mal kade unikat CO2), pozor na vybuch. Každy deň do kvasku pridáme 2 lyžičky nastruhaného zazvoru a 2 lyžičky cukru. Kvasok by mal stáť aspoň 3-4 dni, idealne 5-6, na teplom mieste.
Následne rozpustime 1kg cukru v 2.5 litroch teplej vody. Do tejto vody potom cez tkaninu prelejeme kvasok. Necháme pol hodiny postáť, dolejeme zvyšnu studenu vodu a dochutime kyselinou citronovou, cca 3-4 lyžičky. Potom môžeme stačať do fliaš. Je dobre použiť pet-flaše, pretože vo flašiach nastáva druhotne kvasenie, ktoré zabezpečuje nasytenie napoja bublinkami. Flaše necháme na teplom mieste ešte 3-6 dni, občas odvzdušnime aby nam nevybuchli. Potom ich uložíme do chladničky.