Včera jsem v rámci tréninku zkusila postavit jednoduchý improvizovaný přístřešek z adorované alu-folie. Není to nic těžkého, celé mi to včetně sběru ulit zabralo tak čtvrt hodiny (cpaní folie zpět do pidi-pytlíku zhruba stejnou dobu
).
Ke stavbě jsem zvolila javorový lesík pod svahem nedaleko od rozvalené vrby. Přístřešek jsem orientovala ke svahu schválně - tím směrem by jistě nefoukalo a z mrtvého stromu by bylo dost paliva pro dlouhý oheň. Pokud by hrozil déšť, lokace by nebyla vhodná kvůli možnosti spláchnutí hlíny deštěm, pro normální noc bych řekla, že riziko nehrozí.
Stavěla jsem s tím, co jsem měla po kapsách - 2,20m rep šňůry, jedna náhradní tkanička do bot (z KPZ) cca 1,50 provázku a 6 ulit, co jsem nasbírala cestou. K ukotvení stačily tři kolíky. Celá práce se dá zvládnout v pohodě se zavírákem.
Nejdřív jsem natáhla vodící šňůru mezi dva stromky - repku, tkaničku a kus provázku jsem pospojovala rybářskými spojkami.
- celta přehozená přes vodící šňůru
- rybářská spojka
Fólii jsem k ní připevnila pomocí ulit, zamotaných do uzlíku v rohu celty, a následně pomocí prusíku připojených k vodící šňůře. Použila jsem celkem tři, ale pro důkladnější upevnění by se hodily přidat ještě dvě.
prusík:
Vypínání jsem řešila stejným systémem - nejdřív jednu ulitu doprostřed a pak po jedné do okrajů. Pokud by hrozila přeháňka, dala by se plachta ještě více vyšponovat zatížením kládou na dolním okraji - já jsem je měla víceméně jen vsunuté do štěrbiny, aby tudy nefučelo.
- detail uchycení za ulitu
V případě improvizovaného noclehu bych neváhala využít blízké pole vodních kosatců, z jejichž odumřelých listů bych nanosila lůžko, případně vycpala oblečení. Nejspíš bych též z vrbových prutů vyrobila aspoň jednu boční zástěnu. Celý kryt by se pak dal izolovat vrstvou suchého listí. Ale to už je spíš do teorie survivalu.
- lokace proti svahu