ADIRONDACK LEAN-TO
Díl první - trocha historie
Setkal jsem se s tímhle slovem asi před 30 lety. Tehdy se mi do ruky dostala xerokopie malé americké tábornické příručky. Půjčil mi ji kamarád Ladislav Vodák, se kterým jsme si o zálesáctví vždycky měli co o vyprávět. Tenhle člověk s přezdívkou Letící Sokol byl sice o třicet let starší než já, ale jeho srdce bylo věčně mladé. Stál u zrodu a byl i prvním vedoucím správy Chráněné krajinné oblasti Šumava. Jeho představa ochrany Šumavy a jejího využití pro pobyt člověka v divoké přírodě byla značně inspirována Americkými národními parky. Tehdejší politické uspořádání však považovalo za špatné cokoliv, co přicházelo ze západu, a tak bohužel zůstalo jen u snů a plánů. Velkou inspirací jednoho z projektů byla tak zvaná „Appalachian trail“, která prochází celým Appalačským pohořím na východě USA.
Trasa je dlouhá přes 2000 mil a je prakticky celá vybavena asi 250 jednoduchými přístřešky.
Podobný nápad měl i Letící sokol, který chtěl napříč celou Šumavou vést pěší trasu, která by umožnila během 5 – 7 dní projít všechny přírodní zajímavosti a každý večer poskytnou zálesácky vybavené tábořiště včetně roubeného šeltru. Dokonce uvažoval i o tom, že by se tahle trasa dala absolvovat na pronajatých koních včetně průvodce. Škoda, už jsme se s kamarády viděli, jak budujeme takové vzorové campy. Dnešní soustava tábořišť pro pěší, kterou po mnoha letech konečně zavedla správa NP a CHKO Šumava je jen velmi slabou napodobeninou, která vnímavému člověku rozhodně neposkytuje ten správný kontakt s přírodou.
Historie praví, že klasický „Adirondack lean-to“ byl oficiálně poprvé postaven někdy v roce 1919 a stalo se tak právě v pohoří Adirondack. To leží na území USA nedaleko hranice s Kanadou, jižně od jezera Ontario.
Na začátku minulého století obyvatelům ne příliš vzdáleného New Yorku sloužily lesy a jezera Adirondacku jako velmi populární rekreační oblast. Tady se věnovali turistice, táboření, vodáctví, rybářství a lovu. V té době se zakládají různé spolky pro pobyt v přírodě a její ochranu - např. "Campfire Club of America", začínají vycházet první tábornické příručky od autorů jako jsou Nessmuk nebo Horace Kephart a dokonce vznikají i asociace průvodců.
Klasickou předlohou pro Adirondack lean-to byly otevřené primitivní přístřešky postavené z dostupného přírodního materiálu, které si v divočině už dávno před tím budovali američtí zálesáci.
A třeba díky knize Mors Kochanského jsou tyhle jednoduché přístřešky mezi bushcraftery oblíbeny dodnes .
Foto poskytl internet