základ je oheň - a to oheň dlhý a silný. Dlhý ako si ty vysoký (teda budú horieť pozdĺžne celé hrubé a dlhé konáre) = na masu uhlíkov naukladáš polená a rovnobežne s nimi budeš spať. Oheň by mal byť tak silný, aby si od neho musel byť jeden krok.
Prístrešok - v zime sa zväčša v lesoch buduje lean-to - medzi dvoma stromami natiahneš lano/priviažeš drevo. Na to dáš šikmé drevá, tie zahádžeš ihličnatými vetvami/lístím a na to potom príde hrubá vrstva snehu (ak je). Tak spravíš aj bočné strany prístrešku. Nerob ho moc veľký - len tak, aby si v ňom mohol ležať a chrbát mal kúsok od zadnej steny. Strecha, resp. krycia vrstva musí byť taká, že keď sa na ňu vyčúraš, nezmočíš si spacák a neprefúkne ju vietor. Ak máš celtu/pončo, tak ho použi namiesto strechy, zahádž hrubou vrstvou lístia, sprav nejaké boky a hotovo.
Ja som spal pri cca -2°C v hamake a úplná pohoda. Spacák s komfortom okolo -7 v hamake a spacák s komforom okolo nuly (dekáč z výpredaja) okolo hakamy zvonka (v hamake sa blbo spí s karimatkou a treba dačo pod chrbát, spacák daný zvonka má maximálnu účinnosť, lebo ho nič nestláča). Celta proti rose a tak teplo a príjemne som v lese ešte nespal