MÍSTO NA PŘESPÁVÁNÍ - část první
Po proběhnutí několika akcí u mne na srubu jsem vyhodnotil, že je nutné ještě trochu zvětšit a vylepšit místní ubytovací kapacitu. Za tím účelem jsem už před nějakou dobou plánoval stavbu Adirondack lean-to, ale tam je kapacita maximálně 5-6 osob.
A tak jsme s Geniou a Pítrsem, kteří jsou oba velkými fandy spaní venku - buď pod širákem a nebo pod plachtičkou, nakonec rozhodli vybudovat ještě nějaké další pohodlné a pokud možno sušší místo k přespávání. Nechali jsme se inspirovat nějakými podobnými stavbičkami z trampských campů na Brdech. Nakonec jsme vymysleli variantu zvýšeného lůžka z klád, s možností rychlého zakrytí celé plochy nějakou stříškou. Srovnali jsme nejprve terén na úbočí svahu.
Na plácku jsme pak umístili do každého rohu spací plochy větší kámen.
Na ně pak jsme tesařskými spoji udělali z pěti klád rám tak, aby dvě klády vytvářely jakési bočnice a krajní spáči nepadali na zem. Poslední pátou kládu jsme umístili do záhlaví, aby bránila spadávání věcí, které si člověk dává při spaní pod hlavu.
Celý rám jsme v rozích zajistili tak, že do vyvrtaných děr jsme zatloukli čtyřhranné dřevěné kolíky.
Dalším krokem bylo vyskládat kameny pod rám postele tak, aby se kamení nasypané dovnitř rámu nemohlo vykutálet ven.
Vrstva volně naskládaných kamenů je asi 15cm vysoká a slouží k tomu, aby pod celým rámem mohl proudit vzduch.
Poté následovala nejméně zálesácká část stavby. Horní vrstvu postele jsme chtěli udělat z "hrabanky" - opadaného jehličí ležící ve velkých vrstvách pod kmeny starých smrků. Dlouho jsem přemýšlel jak zajistit, aby hrabanka nepropadala mezi kameny až dolů na zem. Pak by totiž brala vlhkost ze země a mohla začít plesnivět.
Nakonec jsme použili geotextilii. Z metrového pásu Zdeňka ručně sešila celou plochu a tu jsme přitloukli s pomocí latí dovnitř rámu z klád.
FOTO: Zdeňka