Vykašli sa na kameň, nevieš ktorý strelí! Zožeň si staré tehly z buračky (plné!), 2mm zvárací drát, spájaj to na hlinu (červenú - určite tam niekde máte) zmiešanú s cca 2-4mm pieskom - tri lopaty hliny/dve lopaty piesku plus voda, dobre premiesiť, ideálne nechať uležať a znovu premiesiť - nie je životne nutné.
Stavaj na kant - to rýcho pribúda, stavia sa po radoch samozrejme, ruku ktorou naberáš hlinu vždy pred nabratím pichni do vody, každú tehlu namočiť, ale aby nebola úplne napitá - aby stále sala a v mieste spoja opatlať hlinou. Keď máš hotový rad, nechať zavednúť (jedna cigaretka) a do každej tehly navrtať diery - kludne z hora, z drátu spraviť kramličky na mieru a každú tehlu zdrátovať so susednými - toto je najdôležitejšie! Pri nahriatí všetka matéria zväčši objem, dráty sa povolia a roztiahnu spolu s hlinou (tehlou) a pri chladnutí zasa zatiahnu všetko na svoje miesto, čiže nebudeš musieť po dvoch sezónach rozoberať a stavať odznova...
Ideálne je stavať to ako dvojplášťovú pec, čiže pec v peci, medzi vnútorným a vonkajším plášťom nechať dilatačnú medzeru cca 1cm.
Úplne rovnako sa postupuje ak nepoužiješ tehlu ale kachlice, len sú tam ešte nejaké ďalšie finty. Toto je princíp klasickej akumulačnej pece, ktorá ti bude skvele hriať aj celý tvoj život.
Nespomenul som kovanie - dvierka (dajú sa použiť aj zo starej práčky) ak chceš variť, tak platňa prípadne rúra na pečenie... a tiež som nespomenul cugy - prieduchy, lebo to by vyšlo na knihu... tuš tak
Pred stavbou si to nakresli a dobre premysli každý krok, nech po dvoch dňoch práce nemusíš všetko rozoberať (ako raz ja
)!
Tu je moja ťažká akumulačná, ale bežne si v nej pečem klobásu, alebo kalím oceľ:
...a na varenie a pečenie (no tiež skvele a rýchlo hreje) mám takýto šporáčik:
No ak to chceš stavať v tej kolibe čo si spomínal v nejakom inom vlákne, tak sa radšej najskôr spýtaj majitela - je isté, že nejaký sa nájde!