Už dlhšiu dobu(od zavedenia internetu)sledujem vývojové trendy ponuky vecí určených pre pobyt v prírode(outdoor,bushcraft,military,survival...)
Jednou zo zaujímavých položiek je tinder(podpaľovač,práchno)-sú ponúkané rôzne veci:-od prírodných(fatwood,vata)-cez horľavinou impregnované pórovité materiály-až po úplne syntetické materiály(gely,pasty,pevný lieh...).Keď vylúčim prírodné materiály,tak skoro všetky ostatné vyžadujú ochranné až hermetické balenie,aby nestratili účinnosť,prípadne neznečisťovali okolie(zápach,lepenie,zamastenie...).Čiže z pohľadu normálneho bushcraftera sú to len obmedzene použiteľné veci,a to nehovorím o cene!
Keďže som chemik(baví ma to) a bushcrafter(tiež ma to baví ),tak som dal hlavy a skúsenosti dokopy,a postupným skúšaním a zdokonaľovaním som sa dopracoval k finálnemu(dúfajme )podpaľovaču "Slovtin"(pracovný názov).
Stručný popis:-sivastý lisovaný vláknity materiál hrúbky 1mm(6x20cm),ohybný,strihateľný na ľubovoľné rozmery,vodeodolný,bez zápachu(prípadne mierna živičná vôňa),
netoxický,nelepivý,nemastiaci,nepláva na vode,časom nemení vlastnosti-ideálny do zlého počasia,do KPZ,ako núdzový zdroj svetla,ale aj rozkúrenie grilu,sporáka...
-po zapálení horí rovnomerným,mierne čadivým(dôležité pre maximálnu podpaľovaciu schopnosť)plameňom,horí aj po namočení do vody a oklepaní-utretí kvapiek-po naškrabaní(napr.špičkou noža)vzniká vatovitý materiál,ktorý dobre chytá iskru firesteelu.
-je vyrobený zo 100% prírodných látok,z toho 50% z obnoviteľných zdrojov.
Bol by som rád,keby podpaľovač otestovali skúsenejší "firecrafteri" z tohto fóra,prípadne poskytnem väčšiu vzorku na portálove stretnutie