Dobrá téma. Tak najprv ku poslednej vete - "Chodíte vôbec počas daždivých dní von?", tak my máme také šťastie, že často vystihneme katastrofické počasie (napr. minulý rok keď odfúklo stan na Pohode, tak my sme boli na vysokom kopci v strede Levočských vrchoch a v noci padali krupy)

, nedá sa tomu vyhnúť hlavne pri viacdňových akcíach, takže človek musí byť stále pripravený.
Brezová kôra je výborný pomocník, tak ako píšeš. Horí aj vlhká. Tu v okolí sa dá väčšinou nájsť breza. Mám tiež firesteel, ale používam zatiať zriedkavo. Podarilo sa mi s tým zapáliť jemnú brezovú kôru. Rôzne druhy suchej trávy, resp. semienka z nich sú ľahko zapáliteľné, takisto z určitého druhu stromu padá taká akoby "vata" a tá sa dá zapáliť úplne bez problémov takmer na prvú iskru (žiaľ neviem teraz aký to je druh stromu, zistím). Ale použitie firesteelu v daždivých podmienkach je obtiažne, myslím že aj s tou brezovou kôrou to môže byť problém... Vtedy je lepšie mať už so sebou vopred pripravené veci (ak by sme to brali z takého čisto bushcraft pohľadu, tak by som mohol nosiť v nepremokavom obale brezovú kôru nazbieranú vopred).
Ten "trik" s tou nastrihanou dušou poznám, ale páči sa mi tvoj nápad s gumičkami - to je praktickejšie.
Také "lenivé" riešenie zapaľovania ohňa sú krbové zápalky, sú to také malé parafínové trojuholníky - horia ca. 5 minút a s tým nie je problém zapáliť oheň. Kúpiš to v každom supermarkete. Niekedy sme to používali často a neraz nás to zachránilo od mrznutia, keďže s tými zápalkami sa dá rozpáliť aj hrubšie drevo, netreba zbierať veľmi jemné drievka (raždie).
Zippo som svojho času tiež mal, ale aj keď som používal originálne Zippo príslušenstvo, tak ten benzín pomerne rýchlo vyprchal. Taktiež sa mi s tým zle rozpaloval oheň, nedá sa to ako zápalka jednoducho vsunúť do kopy pripraveného suchého paliva. Výhoda zippa je, že sa na ňom nemá čo pokaziť a v núdzi do toho nalejete hocičo horľavé.
Ja nosím zápalky v sáčku. V lese nazbieram suché konáriky, tie sa dajú nájsť skoro vždy - pokiaľ teda neleje 3 dni vkuse

.