skw - "fatwood" = mastné drevo. Díky, nikdy som nevedel, ako ten výraz aspoň trocha inteligentne preložiť. "Tlsté drevo" nie je zrovna ono
súhlasím s skw - ak mám v mokrom lese založiť oheň bez zápaliek a na výber mám firesteel/bowdrill, volím firesteel. Suché práchno sa dá nájsť skoro všade, treba hľadať a skúšať, čo horí. (bol som prekvapený, ako dobre sa od iskry chytili vo vlhkom zasneženom lese obyčajné papierové vreckovky - natáčali sme video s Kenaiwolfom a Rorscharchom, snáď sa to tu niekedy objaví)
k brezovej kôre - mne najlepšie funguje spôsob, kedy si nájdenú kôru rozdelím na dve. Jednu natrhám na pásiky a druhú nechám v celku. Na tej nerozdelenej "našuchorím" nožom tú papierovú vrstvu, ostrím kolmo na kôru naškriabem šupinky (čím viac, tým lepšie), ktoré sa od firesteelu dobre chytia. Keď šupinky zachytia iskru a vyšľahne malý plamienok, priložím jeden pásik kôry, potom ďalší... a oheň je na svete.
Práchno v mokrom lese je to isté ako v suchom
Veľa ľudí si to neuvedomuje. Teda nehľadaj niečo špeciálne, len sa nauč hľadať v mokrom mieste suché (čo najviac suché) práchno, ktoré bežne používaš. Teda ten prášok zo stromov (práchno či jak sa to volá), brezovú kôru (tú je dobré čo najviac vysušiť - nos ju vo vrecku v nohaviciach a teplom sa aspoň trocha vysuší), mastné drevo (fatwood), vnútro drevokazných húb... hľadaj na spodnej strane padnutých stromov (nedotýkajúc sa zeme), pod hustým lístím...