Tieto fotky som robil niekedy začiatkom mája 2010. Je na nich celkom pekne vidieť zblízka skoro celý proces tejto techniky, hlavne detailné zábery, ktoré vo videu niekedy nie je vidieť. Jediné čo tu nie je zobrazené je môj postoj, ale ten som ukázal napríklad tu.
Môjmu pohľadu neušla spadnutá osika (Populus tremula - topoľ osikový). Musela tam už nejakú dobu ležať, lebo bola dobre vyschnutá.
Takže som si odrezal dostatočne hrubý a dlhý konár z ktorého som vyrobil oba hlavné diely vrták aj dosku. Drevo je mäkké (no pozor nieje zhnité alebo zpráchnivené, ale pevné a suché) a vhodné pre techniku lukom.
Tu môžte vidieť všetky diely zostavy. Luk som vyrobil ze krivého hrabového konára (v podstate nezáleží na tom z akého dreva je, dokonca to môže byť rovná palica), povraz je paracord 550, ktorý je veľmi odolný, no v situácii o prežitie poslúžia dobre aj šnúrky od topánok, alebo akýkoľvek pevný povraz, najlepšie bavlnený. Ako vrchný diel som použil som hrubý kus kôry z agátu.
Vľavo sú dve varianty vrchného dielu ktorým je vyvíjaný tlak na vrták (Agátová kôra a kus agátového dreva). Vpravo je vidieť prvotné vypálenie jamky do dosky
a následné vyrezanie výrezu v tvare V, ktorý je akýmsi štandardom. Existujú však aj iné metódy získania uhlíka, ktoré by som mohol v prípade záujmu opísať v niektorom z budúcich príspevkov.
Na tejto fotke je po hlavnej námahe vytvorený uhlík vo výreze. V tejto chvíli nieje dôvod na paniku, pokiaľ je uhlík vytvorený dobre, tak nezhasne, bude tliet aj nasledujúcich pár minút a neustále silnieť
Uhlík vzniknutý metódou trenia dvoch driev je vlastne kôpka drevného prachu, ktorý je napoly zhorený, zuhoľnatený, čo bolo spôsobené vplyvom trenia a vysokej teploty. Nakoniec keď teplota vo výreze vzrastie na najvyššiu hodnotu tak sa táto kôpka prachu vznieti.
Keď bol uhlík dostatočne silný tak som ho preniesol do vopred pripravenej kôpky lístia.
Po chvíľke fúkania z listov vyšľahne plameň.
Dúfam, že sa vám môj piktoriál páčil.
Lesu zdar!
AKTUALIZÁCIA
Napísal som ďalší, tentoraz ešte podrobnejší článok o tejto technike:
Príručka ohňa trením – Ohnivý luk (Bow drill)
skw