Dnes som sa, konečne, dočkal...

Na piaty pokus (päť rôznych dní v lese) skúšania (s na mieste nájdeným drevom) sa mi podarilo prvýkrát zapáliť oheň technikou trenia driev pomocou luku...
Ale trochu som pozmenil "taktiku boja"... Doteraz som to skúšal v takom lužnom lese, ktorý sa nachádza pred "hrubým" lesom (hrabovo-dubový). Rovnako, doposiaľ som používal prevažne vŕbové drevo, poprípade lieskový vrták na vŕbovej a sem-tam na topoľovej doske... Zrejme to miesto nebolo vhodné, príliš vlhké a drevo v ňom dosť nesúce pre tento účel...
No teraz som to skúsil na okraji "hrubého" lesa a celý set som si vyrobil z liesky... Bol som zvedavý, ako by mi to išlo s touto drevinou... Nájsť vhodné drevo nebol žiaden problém a po krátkom čase som už usilovne "fidlikal"... Bol som milo prekvapený, ako veľmi dobre to ide... Mám pocit, že rovnako dobre ako s vŕbou... No lieska je zrejme vo voľnej prírode predsa len o niečo vhodnejšia ako vŕba, pretože má tvrdšie drevo a nepodlieha tak skoro poveternostným vplyvom ako vŕba. Celú procedúru som robil akoby na tri fázy... Najprv, samozrejme, vypálenie jamky a potom hlavná fáza... No práve tam, ako na zlosť, pri záverečnom drilovaní, kedy "prach" už bol vytvorený a bolo už len potrebné na záver ešte lepšie zabrať, sa povolilo lanko, nemohol som ho nijako "našpanovať", tak som musel zastať a dať to do poriadku... Čiže, tým pádom som započal tretiu fázu, kedy vytvorenú kôpku zuhoľnateného prachu už bolo treba iba zapáliť... V tejto fáze po krátkom, ale svižnom drilovaní som zastal a pozorne sledoval, či sa práchno vznietilo a veruže vznietilo...

Nemohol som veriť vlastným očiam...

Z kôpky sa krásne dymilo... Z batoha som vytiahol "hniezdo" zo smlzu, ktoré bolo premiešané s "páperím" z pichliača... To hniezdo som mal stále pripravené v batohu a nosil ho so sebou (spravené ešte pri prvom pokuse o bowdrill).
Túto vzácnu chvíľku (prvé zapálenie ohňa pomocou "luku" v prírode) som si chcel zvečniť, tak som v rýchlosti (pokiaľ tlel a rozrastal sa uhlík) spravil nejaké chabé fotky mobilom, napokon sa ešte aj vybil

, ale aspoň pár som ich spravil...

Ako "povraz" som použil kópiu paracordu od firmy MFH (hrúbka 5mm). Toto lanko nie je zlé na pár použití, ale veľa nevydrží... Mne, asi tak v priemere, na 6-7 použití, potom sa ten vonkajší "úplet" roztrhne na dve časti. Raz sa mi roztrhol hneď pri prvom použití... A ako je vidieť na fotke, aj teraz sa na samom konci drilovania roztrhlo, no našťastie uhlík už bol vytvorený (bolo to len "ochlp")...
Ako nástroje som požil nôž Hultaf. HVK a pílku Bahco Laplander, ale tú som v tom zhone zabudol pridať na "pózovanie"...
Luk a prítlačný diel boli zo "zeleného" hraba...
Som veľmi rád, že som zvládol túto zálesácku zručnosť a hoci ju možno nebudem veľmi často využívať na zapálenie ohňa, tak už len to vedomie, že v prípade núdze môžem použiť túto "poslednú inštanciu" založenia ohňa, je veľmi príjemné a povzbudivé...

Nejaké fotky z môjho počinu...
Vytvorený uhlík pomocou lieskového setu. Snažil som sa zachytiť, ako z kôpky stúpa dym, ale nie je to veľmi vidieť...
Komponenty nahádzané "pokope"

, okrem pílky Bahco Lap. Ako je vidno, to lanko (MFH) sa nakoniec roztrhlo. Pod palicou je vidieť modrý vnútrajšok lanka. Musím si zadovážiť "originál" paracord...

Hniezdo spravené zo smlzu a "páperia" pichliača.
Vytvorený uhlík, ktorý pomaly, ale isto sa rozrastá...
Prvýkrát mnou vytvorený oheň pomocou techniky bowdrillu...

Celkovo mi to trvalo (od prípravy setu, až po "výsledný oheň") nejakých 25min.