juraj1974 píše:Ak myslis palku tak ta mi chyti iskru aj sama bez amadou. Viez pripada mi dost divne chytat iskru a potom tym podpalovat nieco ine..... to rovno mozem hadzat iskru na to. Pytam sa len preto lebo neviem...
Lenže ty používaš moderný firesteel, ktorý vydáva mohutné iskry. Amadou sa používa hlavne k tradičnej, starej, kovovej ocieľke a kameňu a z nej vykresané iskry sú maličké a slabé, nedajú sa ani porovnať s tými z firesteelu. Tieto jemné iskry ti normálne páperie z pálky nezachytí, ale pripravené amadou, alebo char áno. Písal som to predsa v článku.
Treba brať na vedomie, že predtým novodobé firesteely neexistovali a používali sa ocieľky a pazúrik/kremeň. Ak stále nerozumieš o čo sa jedná, je tu o tom téma "
Pazúrik a oceľ". A ak si ešte nikdy nevidel, ako vyzerá kresanie s ocieľkou, tak je tam aj
moje staré video. Uvidíš iskry z ocieľky a ich zachytenie na amadou.
juraj1974 píše:Len jedna otazka. Moje amadou chyti iskru hned ako na nu padne ale.....
Takymto tlejucim kuskom neviem nic zapalit
Dokonca mi neslo nim zapalit ani prachno s brezovej kory ktora na moje veeeelke pocudovanie len dymila ako besna ale ziadny ohen... Neskusal som sice nejake hniezdo zo suchej travy alebo z niecoho podobneho ale nejde mi to do hlavy.
Treba si uvedomiť, že sú dve základné cesty zapálenia ohňa(cháp ako táboráka).
1.)
Oheň podnietený plameňom - to je zápalkou, zapalovačom, firesteelom a pod. (plameňu predchádza počiatočná iskra)
2.)
Oheň podnietený uhlíkom - Kde treba sekundárne práchno (hniezdo trávy a pod...) do ktorého sa vloží uhlík a rozfúka.
Amadou patrí do druhej skupiny, jeho zapálenie spôsobí iskra a následný uhlík treba premeniť na oheň pomocou sekundárneho práchna a fúkania, kde jeho teplota vzrastie až kým nevzniknú plamene.
A ďalšia vec, brezová kôra je výborná na zapálenie plameňom zápalky, alebo iskrou z firesteelu, ale samotná je veľmi zlá ako hniezdo na rozfúkavanie. Je to zvláštne, ale pretože obsahuje prírodné oleje, ktoré rýchlo horia, pri rozfúkavaní uhlíka, len zoškvrčí a je problém to celé rozfúkať. Nevravím, že sa to nedá, ale proste nieje na to ideálna kôli tým olejom. Dá sa použiť zmixovaná s trávou alebo inou kôrou, vtedy funguje výborne.