SKW píše:Tak mal som to šťastie a konečne som našiel Čagu v prírode. Napísal som článok na blogu, no rád to dám aj sem do tejto témy, nejdem zbytočne zakladať novú. Ako som už spomínal je to ryšavec šikmý (Inonotus obliquus) nazývaný aj "Čaga" (z anglického Chaga). Tiež mu hovoria "True tinder fungus" čiže pravá práchnovitá huba. Myslím že niet divu prečo má tento názov.
Jeho najhojnejšia oblasť výskytu je boreálny les v Kanade a sibírska tajga. U nás na Slovensku je zriedkavý, v Česku sa vyskytuje častejšie. Rastie predovšetkým na breze, ale môže sa objaviť aj na čerešni. Je možné ho nájsť počas celého roka. Je to parazit, rastie na žijúcich brezách, narozdiel od brezovníka a práchnovca, ktoré napádajú odumierajúce stromy a napomáhajú ich rozkladu. Vytvorí sa v mieste poranenia stromu, napríklad po odlomenej vetve a zotrváva na ňom mnoho rokov.
Vonkajšok tvorí tvrdá čierna kôra, ktorá pripomína spálený, alebo zuhoľnatený povrch. Je veľmi tvrdá, popraskaná a odlamuje sa. Podľa tohto je možné čagu odlíšiť od obyčajnej hrče na kmeni, s ktorou si túto hubu môžete ľahko pomýliť. Oddelenie huby od kmeňa je dosť problematické a častokrát treba dobrý nástroj ako sekerka, alebo pílka. Vnútrajšok tvorí oranžový hubovitý materiál, ktorý svojou textúrou pripomína korok. No a práve toto vnútro je ten správny matroš na založenie ohňa.
Archanjel píše:tak toto prachno mi nefungovalo, huba bola vnutri uplne premocena, cize bez sance podpalit...
juraj1974 píše:Archanjel píše:tak toto prachno mi nefungovalo, huba bola vnutri uplne premocena, cize bez sance podpalit...
Cital si cele vlakno ako upravovat prachno??
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia