Priznám sa, že som trochu zlyhal pri snahe preložiť aspoň trochu zvučnejšie názov feather stick, no dopracoval som sa len k prekladom ako "operená palička" (ak by som to mal fakt preložiť doslova), najprijateľnejší mi pripadá jednoducho ... nastrúhané polienko. Ak by niekto prišiel na nejaký originálny preklad, sem s ním, môže si ho v tomto vlákne patentovať
Ale na začiatok by som asi mal vysvetliť pre tých, ktorí túto techniku nepoznajú, čo to vlastne je. Feather stick, alebo "operená palička" je nožom nastrúhané polienko, ktoré je vynikajúce na podpal pri zakladaní ohňa. Môžete ho zapáliť zápalkou a s trochou zručnosti aj moderným firesteelom. Ja považujem túto techniku za jednu z najdôležitejších zálesáckych zručností. Aj vo veľmi nepriaznivom počasí, kedy sú takmer všetky práchna mokré a nijaká brezová kôra, alebo mastné drevo nieje nablízku, skúsený zálesák nájde vhodný odumretý konár visiaci z koruny stromu, napíli si ho na polienka pílkou, tie následne rozštiepi na štvrtiny a vnútrajšok paličiek nastrúha spôsobom, ktorý môžete vidieť na nasledujúcich fotkách. Trik spočíva v tom, že aj napriek tomu, že zvonku môže drevo vyzerať mokré, vnútri bude relatívne suché.
Z fotiek by mal byť postup a postoj každému jasný (aspoň dúfam). No sú tu niektoré detaily, ktoré považujem za dôležité opísať. Začať treba jednoducho kľaknutím si na zem a položením jedného konca polienka na zem, držiac druhý koniec v ruke. Rezy musia byť prevedené vystretou rukou využitím váhy hornej polovice tela. Dá sa to urobiť aj jednoducho pohybom ruky v lakti a zvyšok tela ostáva statický, no takto je to efektívnejšie. Tiež je dôležitá poloha čepele. Ak je horizontálna, stružlina ide pekne rovno dole. Nevadí ak stružlinu nechtiac odrežete dole z polienka, začnete dalšiu. Tie odrezané sa dajú v pohode priložiť na kôpku a podpáliť.
Ak špička čepele smeruje k zemi a rúčka nahor, stružlina pôjde smerom k rukoväti.
Pri opačnej polohe čepele, kedy špička smeruje nahor a rúčka nadol, stružlina sa vychýli smerom k špičke noža
Takýmto spôsobom je možné nastrúhať drievko tak, že na založenie táboráka v pohode postačí len jedno. No ak chcete mat istotu, urobte viac a podpálte ich spolu, s následným prikladaním tenkého raždia alebo naštiepaných triesok. V niektorých knihách ste možno videli polienka, do ktorých boli len nožom urobené zárezy, aby vznikol taký akoby ježko. No z môjho pohľadu správne nastrúhané polienka majú vyzerať takto:
K dokonalosti tejto techniky prispieva fakt, že toto celé možno zapáliť iskrou, len treba vedieť, ako na to. Nazáver urobte niekoľko ultra tenkých stružliniek. Tie sa dajú v pohode zapáliť firesteelom.
Alternatívou týchto jemných stružliniek je naškriabanie dreva opakom noža na piliny, alebo oškrabky, ktoré tiež zachytia iskru. No tento spôsob považujem za praktickejší.
Po osvojení tejto techniky nebudete mať problém založiť oheň iba s použitím noža, pílky, prípadne sekerky a firesteelu. Žiadne páperie, kôra, alebo iné práchna, len obyčajné drevo.