TÁBOROVÁ RYCHLOVARNÁ KONVICE.Na letošním woodcrafterském táboře jsem viděl docela zajímavý způsob vaření. Když jsem o něm vyprávěl několika členům našeho portálu, tak o tenhle způsob projevili velký zájem. Proto jsem se nakonec rozhodl o tom napsat pár vět.
Autoři nápadu jsou moji dva kamarádi - Okeya a Ježek. Ten druhý se už do bushcrafterského povědomí zapsal jiným zcela originálním projektem. Tenkrát šlo o otáčení opékaného prasete pomocí vodního kola - více v článku -
http://www.bushcraft-portal.sk/forum/viewtopic.php?f=31&t=1667#p31665 .
Jen pro zajímavost, fotografie z téhle grilovačky oběhla většinu významných bushcrafterských portálů ve světě.
Základem vybudování jakéhosi táborového rychloohřívače vody byl dostatek dobrého jílu. Ten se musel nejprve promíchat s nadrobno nasekanými stvoly rákosu.
Pak se z jílu na okraji většího ohniště vytvořil základ.
Nosnou konstrukci Ježek udělal z vrbových prutů.
Pak už se postupně nanášely vrsty jílu a to jak zevnitř, tak i zvenku.
Konečně byl celý tvar hotov - jíl bylo nutné hodně pěchovat, aby dobře obemkl vrbové pruty.
Klenba topeniště se zpevnila pomocí polínka a na horní hraně bylo nutné umístit tři částečně vyčnívající kameny, na které se pak staví konvice a mezery mezi nimi vytvoří průduchy pro plameny. Po uhlazení jílu se ještě stavitelé rozhodli povrch ozdobit obtištěním listů.
Po základním vyschutí (cca 1,5 dne) byl v topeništi rozdělán mírnější oheň, který jíl postupně vysušil. Bylo by ale škoda nevyužít vzniklého tepla a tak plameny nakonec posloužily alespoň k přípravě cibule.
Po úplném vyschnutí se konečně mohlo začít topit naplno. Ukázalo se, že je jednodušší přikládat drobné dřevo (tlustší třísky) rovnou ze shora. Oheň se celkem rychle rozhořel a plameny měly dobrý tah.
Voda v konvici se uvařila za necelých 10 minut a spotřeba dřeva byla minimální.
Na konci tábora se pec snadno bourala. Patrně bylo vrbových proutků v konstrukci zbytečně moc a konstrukce byla křehká.
Na příští rok kluci plánují tenhle "CLAY ROCKET STOVE" postavit znova, dokonce uvažují, že by se na konci táboření "RYCHLOVARKA" nerozbíjela, jen sejmula z ohniště a uložila pro další roky.
Foto: Okeya