Lesný Bes píše:Pri tejto príležitosti sa chcem opýtať, čo asi robím zle, že sa mi z množstva pokusov podarilo iskru do amadou zachytiť len 2x. Ako si to amadou naježíte? Kam to prikladáte? Ako krešete? A druhý môj problém je, že sa mi ešte zo žeravého amadou nepodarilo získať plameň. Skúšal som brezovú kôru, jemnú "paplzinu" zo sušičky prádla, páperie z jednej rastliny, ktorú nepoznám (niečo ako odkvitnutá púpava, len hustejšie) a furt nič. Akoby sa mi to len prepaľovalo, ale plameň nezahorí. Čo vy zapaľujete od žeravého amadou?
Problém môže byť aj v tom, že práchno nie je dostatočne nasýtené lúhom z popola, a preto aj slabšie zachytáva iskry.
Ja si pri zapaľovaní vždy z práchna (amadou) trochu odtrhnem a tým odtrhnutím sa dosiahnú na konci jemné vlákna, ktoré dobre dokážu zachytiť iskru, resp. dá sa pomôcť nožom alebo iným ostrým predmetom, keď jedna strana amadou sa trochu „našuchorí“.
Plátok amadou sa položí na vrchnú stranu kresacieho kameňa, čo najbližie ku kresacej strane. Ako už bolo spomínané, kresacia hrana by mala byť čo najostrejšia. Vtedy vznikajú silné iskry.
Tlejúce práchno je potrebné vložiť do pripraveného hniezda z materiálu, ktorý sa dá zapáliť fúkaním do žeravého uhlíka, napr. hniezdo zo suchej trávy, lístia, suchého lyka zo stromov, jemných suchých stružlín a pod. Čím je materiál, z ktorého je hniezdo spravené jemnejší, tým ľahšie sa dá oheň rozfúkať a zapáliť žeravým uhlíkom.
Už sa to spomínalo veľakrát v rôznych témach o ohni.