Vynikajúcou náhradou pazúrika u nás na Slovensku je kremeň. Funguje rovnako dobre ako pazúrik, jeho nevýhodou je to, že sa nedá štiepať na ploché kusy tak ako pazúrik (flintknapping) a po viacnásobnom použití sa jeho hrana rýchlo opotrebuje, takže je potrebné vytvoriť novú hranu. To však nieje problém, aspoň v mojom okolí ho je veľmi veľa. Ostrá hrana je jedným z kľúčových faktorov, aby vám to dobre hádzalo iskry. Iskra je tu vlastne malá šupinka z uhlíkovej ocele, ktorá sa odlúpi z ocieľky ostrou hranou kameňa, a vplyvom trenia sa vznieti.
Tu ukazujem kresanie s kremeňom a ocieľkou, ako práchno som použil amadou, čo je vnútorná vrchná vrstva drevokaznej huby Práchnovec kopytovitý (Fomes fomentarius). Ocieľka je ukutá zo starého pilníka.
V tomto videu, práchno zachytí iskru takmer ihneď, aj keď v závere sa odzrkadlil nie veľmi vhodný výber sekundárneho práchna na rozdúchanie, čo boli čerešňové stružliny (Odpad z jedného rezbárskeho projektu )
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917
sally píše:Farba toho pazúrika sa mi moc nepozdáva (pazúrik je predsa čierno-šedý, nie? - aspoň taký mám doma na poličke)
Existuje viacero variant pazúrika. Tmavý, tmavomodrý s bielym povlakom na povrchu sa vo veľkom množstve nachádza na pobreží britských ostrovov. Biely pazúrik pochádza zo západu spojených štátov. Biely s nádychom ružovej farby majú tuším niekde v Ohiu (USA) .
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917
na doplnenie, kedze moja strojarska dusa mi neda, kazda ocel je uhlikova, pricom najmenej jej je 0,2% cize aj stainless je nerezova, zalezi uz len od toho ako je legovana a ake % uhlika v nej je
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
naposledy pri tulani sa lesom som nasiel pravdepodobne pazurik...foto tu http://marksblades.blogspot.com/2010/05 ... lezov.html je toho viac, bolo tam aj lavove sklo...foto neskor ak sa niekedy stretneme rad sa podelim s tym co nevyuzijem...planoval som skusit vyrobit nejake jednoduche rezne nastroje cisto prirodnym sposobom zatial nebol cas
ja namiesto pazurika pouzivam malachit. ma podobne vlastnosti co sa tyka lomu a iskrenia (s fireseelom, s oceľou). zbieram ich v Lubietovej (okres BB), vzdy ked som tam na chate. obrazok tu :http://www.daseinhornimgarten.de/Haus/Edelsteinseife%20malachite.jpg v reale to ma farbu vsetkych odienov zelenej, modrej alebo ich kombinacie, no nie su to velmi jasne farby ...daju sa najst na brehoch potoka alebo na polnych cestach (Lubietova + okolie). pre charakteristicke sfarbenie si ho nikdy nepomylim.
Kde sa vzal tu sa vzal zrazu pri mne na zahrade stal. Šrafol som ho palčakom vybehli mi oci von. Vratil som mu to kladivom. Hľa aky pazur vysiel z neho von....
Prílohy
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.
juraj1974 píše:Kde sa vzal tu sa vzal zrazu pri mne na zahrade stal. Šrafol som ho palčakom vybehli mi oci von. Vratil som mu to kladivom. Hľa aky pazur vysiel z neho von....
Tady měl někdo štěstí.. já chcu taky... Asi se fakt budu muset vydat na naleziště..
Kráčím, tedy jsem. Fail again, fail better. (S. Beckett)
podobné kresadlo mám aj ja Vrelo odporúčam použiť na zuholnatenie látku z riflí. Je pevná a pri kresaní drží pokope. Zapáliť to ide aj z obyčajnou žulou je jej všade dosť.