B-Boy píše:mám už z lesom skúsenosti ale stále je vo mne niečo čo mi naháňa strach že sa mi oheň nepodarí urobiť, 90% prípadov je firesteel a prírodný podpal, ale kvôli tým 10% mám 5tampónov, za hrsť brez.kôry, 1-2x vodotesné zápalky, pevný lieh, zapaľovač, živicu + v KPZ mám tampón zápalky brez.kôru a pevný lieh:D
....záloha, záloha zálohy, záloha zálohy zálohy atd.
macmatej píše:Dakotsky ohen je dobry, ale malokedy su na jeho vystavbu vhodne podmienky. Ak je poda kamenista alebo moc vyschnuta, tunel spadne. No a kopat do zamrznutej zem je ako za trest.
Jednoduchsou variantou by bolo mozno ohnisko typu klucova dierka. Je to vykopana jama z ktorej vedie mala priekopa smerom odkial fuka vietor. Kedze je ohen pod urovnou terenu, nesfukuje ho vietor, ale roduchava ho cez priekopu. Na takomto ohnisku sa da aj poholdne varit. Hlavnou vyhodou je, ze sa jednoducho buduje.
sally píše:stanley - každé ihličnaté drevo - teda zo stromu, ktorý dáva živicu. Mám odsúšanú borovicu, smrek aj jedličku. Fungujú všetky. Fatwood - drevo nasýtené živicou/terpénmi,.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia