Lesomil píše:Mňa by zaujímalo, keby niekto napísal všetky možné prírodné materiály, ktoré sa dajú zapáliť kresadlom a taktiež nejaký popis čo a ako....Osobne som skúšal živicu zo stromu - výsledok: nič sa mi nechytilo, len trochu zapraskala a to bolo všetko, keď som to skúšal klasicky so zapalovačom tak sa len roztavila a to bolo všetko...
Dalej drevokazná huba - tiež nič, možno som používal zlý druh, alebo neviem ale iskra sa nechytila...
suché kvety rákosia alebo trávy - toto je zatial jediný prírodny materiál ktorý sa mi podarilo zapáliť a spraviť si vďaka nemu ohnik...
a samozrejme z domu donesene tampony to chyti hned na prvý sup, ale to ma nebavi,...kedže to je civilizačné,...a ja chcem zakladať ohen čisto len na prírodno
Pozerávam aj Beara Gryllsa, ten neviem čo za kresadlo ma ale po dvoch troch škrtnutí zapalí hocičo,..pri Perúnovy a mne to nejde,....
Tak až bude mať dakto čas,..nech hodí nejaké tipy diki
Ahoj, smreková živica potrebuje skombinovať s nejakým ďalším materiálom aby dobre horela. Je výborná v kombinácii so suchým smrekovým raždím a zápalkami.
Ale pre iskry z firesteelu - nič moc. Niečo iné je tekutá riedka živica z niektorých amerických druhov jedlí (napr
balsam fir -
Abies balsamea), ktorá veľmi dobre zachytí iskry z firesteelu. To však len pre zaujímavosť, u nás sa vo voľnej prírode nevyskytujú, len niekde v arborétach a parkoch.
Podpalové materiály pre firesteel v našich podmienkach sa riešili v
príslušnom vlákne. Je ich viac, niektoré idú zapáliť úplne jednoducho, iné pomerne ťažko, no zväčša je potrebná menšia mechanická úprava. Treba si uvedomiť, že na lepšie zachytenie iskry z firesteelu, musíš daný materiál
pripraviť - zjemniť, či už šúchaním medzi dlaňami alebo škrabaním pomocou noža to závisí od druhu, niektoré je možné spracovať až na jemný prášok. Pravé práchno po zachytení iskry nehorí ale tlie, napríklad amadou z práchnovca, spráchnivené drevo, zuhoľnatené prírodné materiály atď. Takéto tlejúce práchna je potrebné rozfúkať na plameň v hniezde so suchého, horľavého materiálu ako je tráva, suché lyko drevín atď. Kým kedysi za éry klasickej ocieľky a pazúrika bol výber práchna len veľmi slabý, s príchodom ferocérových tyčiek - moderných firesteelov je zrazu možné podpáliť široké spektrum prírodných materiálov a to priamo z iskry na plameň, bez potreby rozfúkavania v hniezde. Dokonca sa dá firesteelom zapáliť aj čisté drevo (samozrejme treba vedieť ako ho pripraviť).
Ja osobne považujem za najlepšiu
brezovú kôru a
živičnaté mastné drevo z borovice (fatwood). Ich výhody sú vo vysokej horľavosti a schopnosti horieť aj vo vlhkom stave, v nepriaznivom počasí. Čo je zaujímavé, tak napríklad takú brezovú kôru vieš podpáliť prakticky v dvoch podobách: Natrhané jemné mošulinky kôry, ktoré sa prirodzene odlupujú z kmeňa mladej brezy, keď nazbieraš dostatočné množstvo, tak za dobrú plnú hrsť a viac, tak ich vieš zapáliť silnejšou iskrou. Druhou podobou je plát kôry ktorú získaš z mŕtvej brezy. Tento plát bez úpravy firesteelom nepodpáliš, jedine zápalkou/zapaľovačom. Stačí ho však správne pripraviť a je to jeden z najjednoduchšie zapáliteľných podpalov pre firesteel. Nožom treba škriabať rovnobežne s vláknami, čím získaš kôpku jemných stružliniek. Tieto zachytia iskru poľahlivo, stačí potom priložiť ďalšiu natrhanú kôru, tenké raždie, hrubšie drievka a máš oheň. Podobne pripravíš na podpal aj živičnaté drevo z borovice. Paradoxne, brezová kôra nieje vhodná na výrobu hniezda pre rozfúkavanie uhlíka. Tieto veci boli opisované v starších príspevkoch, treba len prelúskať staré vlákna, sú plné informácií