Naštudoval som si trošku teórie, ktorú by som vám tu rád priblížil:
Budem rozprávať teda o firesteeloch. Bežne sa nazývajú firesteel a to preto, že sú v skutočnosti so železa a dá sa s nimi vykresať iskra. No skôr by mal byť ich názov podpalovací kameň. No tento názov znie celkom divoko

a zavádzajúco a preto sa jednoducho nazývajú firesteel.
O čo ide v skutočnosti ?
Predstavme si napr. jeden zo známejších firesteel-ov a to napríklad všetkým dobre známy Light my fire (napr. army, atď.)
Z čoho vlásne pozostáva takýto "podpalovací kameň", keďže je nezvyčajné vykresať iskru s dvoma železami (pliešok + firesteel) a to tak jednoducho, bez sebemenšej námahy ? Čo nieje bežné pre železo. Typické "podpalovacie kamene" sú zložené z Auermetal je to v podstate zliatina kovov, ktorá sa nazýva aj Cersteel a práve toto označenie Auermetal-u pomenováva najdôležitejšiu zložku tejto zliatiny a to Cer, celým slovom Cerium, zveča sa to skracuje na Cer no v chemickéj tabuľke ho nájdete pod oznáčením CE (prvok 58) a čo je dôležité, že patrí pod vzácne kovy (alebo kovy vzácnych zemín). Takže Auermetal pozostáva z veľkej časti z Cer a z odosť menšej zložky železa a to zhruba v pomere 70% k 30%.
Pomanevanie Auermetal pochádza od jeho vynálezcu Carl Auer z Welsbach-u, ktorý zhotovil prvý krát túto zliatinu v roku 1903.
V tedy sa objavila táto zliatina vo viacerých zloženiach a to v Auermetal1, kde sa používala ako zlatina zo železa a čistého Ceria z čoho sa dala už celkom ľahko vykresať iskra. Pri Auermetal2 bol pridaný do zliatiny Lanthan z ktorej sa dala vykresať už slušne žiarivá iskra. No tieto dve verzie neboli moc úspešné, boli totižto pomerne drahé. Až Auermetal3 zliatina zožala svetový úspech, pretože sa dala vytvoriť za prístupnú cenu, čo bolo spôsobené použitím nečisteného Ceria.
Auermetal3 nebolo vyrábané ešte v podobe firesteelu, no táto zliatina sa objavila v oveľa menšej forme a to vo forme kamenčeku do zapalovača pre zapalovačový priemysel a odtial pochádza názov kameň do zapalovača "podpalovací kameň" pre Auermetal.
Ako funguje takýto firesteel, to je vám všetkým asi jasné. No pre neznalých potrebujete tvrdý kusok železa s ostrou hranou, kde pri LMF ide o malé tvrdé pliešky s ktorými sa dá vykresať beznámahy iskra. No nemusí to byť len takýto kúsok železa, ale kľudne to môže byť aj iné železo s ostrou hranou, napr. v podobe chrbta noža. Za pomoci čoho dokážete odhoblovať jemnú hoblinku tejto zliatiny, ktorá sa zapáli len pomocou trenia týchto dvoch materiálov.
Na trhu niesú len firesteely z Auermetalu, ale aj firesteely zo zmiešaných kovov, tu je zase názov trošku zavádzajúci, kedže aj pri Auermetale sa jedná o dákusi zmes kovov. No jedná sa tu o materiál, ktorý má iný pomer zmesí. Tento materiál pozostáva z 95% až 98% kovov vzácnych zemín a z 1% až 5% železa. Čo by malo znamenať že pozostávajú až z 98% vzácnych kovov. Mali by byť drahé ? Nie ! Nieje tam len jeden konkrétny vzácny kov ako napríklad Cérium, ale jedná sa o zmes viacerých vzácnych kovov, čo je lahšie získateľné, ako jeden konkrétny prvok. Z čoho je vyrobený napríklad Miltec a podobne.
Tažko povedať čo je lepšie. Pri Auermetala dosiahneme viac iskier s menším opotrebovaní samotného firesteelu, kdežto pri zmiešanine kovov dosiahneme važšiu iskru, no s rýchlejším opotrebovaním firesteelu a vačšou námahou, kedže musíme škrkať po dlhšej ploche.
Ktorú zliatinu by som odporúčal ja, podľa mňa sú obe rovnocenné, všetko ostatné je už len o skúsenostiach.
Takže netreba vymýšlať žiadne výroby z prskaliek a podobných serepetičiek, treba sí kúpiť firesteel, ktorý je u vás dostupný (aj cenovo) a treba sa s ním naučiť pracovať v každom počasí.