stormmast3r píše:Poradte mi nejaký firesteel pre začiatočníka

. Nechcem vyhodit prachy za niečo dráhé, keď to nakoniec bude ležať v šuflíku. Vobec sa v tom nevyznám.
Presunul som ti príspevok do prislúchajúcej témy.
Môžeš si vybrať firesteel podľa toho, koľko približne škrtov vydrží. Model ARMY(veľký) alebo model SCOUT(malý). Je na tebe čo si vyberieš, army model ti dlhšie pri tvojom učení sa vydrží, zase scout je menší, ale lacnejší.
Ďaľej treba rozdeliť firesteely podľa výrobcu, pretože firesteely sú rôzne z hľadiska toho, ako kresajú a aké iskry hádžu. Ako prvý, najkvalitnejší typ by som uviedol od firmy
LIGHT MY FIRE. Toto sú asi najlepšie švédske firesteely, jednoducho sa s nimi kresá (aj pri slabšom škrtnutí vydajú iskru) majú vysokú životnosť, no zato sú najdrahšie.
Ďalším typom firesteelu je
FIREFLASH. Je to švédsky firesteel, ktorý používa švédska armáda. Existujú tvrdenia, že zloženie firesteelu je identické s LMF. Ja som tiež toho názoru, kresá sa s ním v podstate rovnako dobre, ako s LMF a niekedy sa mi zdá, že sú vyrobené presne z toho istého materiálu. (FIREFLASH nieje v malom prevedení Scout)
S týmito dvoma typmi firesteelov sa dá kresať štýlom Ray Mears, čiže špičkou noža len po konci firesteelu nieje problém vykresať iskru.
Posledným typom firesteelu, ktorý sa u nás dá zohnať, je firesteel od firmy
MIL-TEC. Je vhodný skôr pre
pokročilých užívateľov. Tento firesteel má iné zloženie, obsahuje vyšší podiel magnézia a je odlišný od prvých dvoch v spôsobe kresania aj v sile iskry. Je náročný na techniku kresania, potrebuje dlhý škrt po celom firesteele,
pri slabom, alebo pomalom kresaní odlúpiš len nezapálenú šupinku kovu.No iskry ktoré vyvinie sú veľmi silné, dovolím si povedať, že silnejšie ako pri prvých dvoch typoch a "horia" dlhšie. Napríklad keď v stoji vykresám iskry na betónovú dlážku, tak tie iskry na zemi tancujú ešte pár sekúnd. Jednou z najväčších výhod tohoto firesteelu, ktorú si mnohí používatelia neuvedomujú, je, že v prípade núdze je s týmto firesteelom možné si pomalým pohybom nastrúhať svoju vlastnú malu kôpku stružliniek, aj do veľmi vlhkého práchna a potom do toho rýchlym pohybom vykresať iskru. Túto techniku mám odskúšanú a zapáli aj vlhké práchno, len tak to zosyčí (podobné ako magnéziová tyčinka). Čiže je to veľmi univerzálny firesteel a vlastne
najlacnejší z týchto troch typov. Len je nepohodlný pre niektorých užívaťeľov, ktorí nesprávnou technikou nedokážu, alebo nevedia kresať, až sú z toho frustrovaní, že prečo to nejde. Preto je lepší pre pokročilých, ktorí majú kresanie v malíčku.
Čiže pre začiatočníkov je asi najlepšie vybrať si buď LMF alebo Fireflash.