macmatej píše:Light my fire prislo s verziou 2.0. Vyzera ze sa to bude dobre drzat. Ak sa mi minie to stare, to uz bude zachvilu, kupim si toto:
Včera mi došiel tento firesteel od firmy LMF - army verzia ( na obrázku to väčšie "čierne" kresadlo ). Doteraz som používal magnéziový firest. od kanadskej firmy Coghlans a musím objektívne skonštatovať, že je to, ako sa vraví - "nebo a zem"
, čiže rozdiel je dosť citeľný. Pri magnez. kresadle som používal na kresanie úlomok z pílky na železo. Pri kresaní je potrebné dosť zatlačiť na tyčinku, čo má za následok značný úbytok materiálu. Ale iskry sa vytvárajú naozaj parádne a silné. Keď som škrtal v stoji, tak iskry niekedy padali až na zem a tam dokonca trochu "poskakovali". Ale ten úbytok materiálu je skutočne dosť značný. Po skúsenostiach s týmto firesteel., keď som vyskúšal LMF, tak som bol naozaj "unesený".
Škrtá sa mi ním veľmi ľahúčko. Stači iba trocha "štrajchnúť" priloženým plieškom, ktorý je 100% funkčný. Dokonca som sa naučil iba tak jemne "ťukať" na úplný koniec tyčinky a stačí to na to, aby som zapálil práchno. Oplatí sa naučiť techniku s horším materiálom a potom používať niečo kvalitnejšie. Človek je potom v danej činnosti "majster"
Inak, ako tu už bolo spomenuté, odporúčam tento firesteel začiatočníkom, pretože sa ním kresajú iskry veľmi ľahko a myslím, že ani cena nie je nejako strašná. Ja som ho kúpil za nejakých 12 eur.