Ja som akurat dnes zakladal ohen, povodne som chcel skusit fidlikanie s drievkom, ale po nedavnych peknych burkach mi bolo jasne, ze bohuzial asi ostanem pri zapalovaci.. Co som cital tak na drievko, ktorym fidlikame, je vhodne tvrde drevo (buk, dub, orech..) a drievko kde vyrezavame Vcko a "vrtame" do neho, nan je vhodne makke drevo (smrek, lipa, vrba, borovica..). Keby nebolo dnes po dazdi tak vyskusam, aj tak som nadaval, ze nemam so sebou este firesteel, mam ho objednany.. Po vylete pridem poobede domov a tam sa na mna v schranke usmieva listocek z posty, prisiel firesteel
porazilo by ma, ale tak skusal som s nim hodit iskru na vatu a bolo to v pohode - hodil som tam iskru na druhy krat.. ale fidlikanie s drievkom mam v plane testnut.. Vraj je to dost o priprave a samozrejme o dobrom dreve, samotne fidlikanie vraj nie je velmi zlozite a trva par minutiek ak je dobra priprava.
K tym drevinam pridam taketo rozdelenie co som nasiel na nete, myslim, ze by to mohlo pomoct:
1. veľmi mäkké drevo: smrek, jedľa, borovica, limba, topoľ, lipa, vŕba
2. mäkké drevo: douglaska, jalovec, smrekovec, jelša, breza
3. stredne tvrdé drevo: platan, gaštan, brest, lieska
4. tvrdé drevo: dub, buk, čerešňa, javor, agát, hrab, céder, orech, jabloň, hruška, slivka
5. veľmi tvrdé drevo: tík, bambus, eukayptus, iroko, wenge
Umenie žiť nie je umenie hrať s dobrou kartou, ale umenie zohrať so zlou kartou dobrú hru.