[quote="SKW"]Pri metóde s lukom (Bow drill) je potrebné použiť mäkké drevo. Najlepšie je vykonať test nechtom. Treba skúsiť pritlačiť nechtom do dreva a ak tam ostane odtlačok nechta, tak drevo je viac menej vhodné, len pozor drevo nesmie byť zpráchnivené. K otázke, či treba používať obe časti (vrták aj dosku) z toho istého dreva : Funguje to aj v prípade ak sú obe časti rovnaké drevo, ale aj ked napríklad vrták je o niečo tvrdší ako doska (no v zásade treba dodržať pravidlo, že vrták by mal byť tvrdší než je doska a nie naopak).
Dôvod prečo sa zvyčajne robí bow drill set z jedného typu dreva je, že normálne v poraste nemáme na výber nejaký veľký sortiment vhodného dreva. Rozdiel je v tom, že pri použití oboch častí z jedného typu dreva, ubúda z vrtáka aj dosky pri trení napoly zhorený prach
rovnomerne a vytvára uhlík. Vyskúšal som snáď všetky mäkké typy dreva, ktoré na Slovensku máme a takisto aj ich rôzne kombinácie. A môžem povedať že niektoré kombinácie rôznych driev fungujú lepšie ako pri použití dvoch rovnakých.
Osobne najradšej používam Vŕbu bielu(Salix alba) a Topoľ čierny(Populus nigra), buď oba diely z jedného alebo ich kombinujem. Akákoľvek kombinácia týchto dvoch driev funguje výborne.
Padla tu aj otázka čo používať ako povraz. Najlepšie sa mi osvedčilo použitie padákového lanka (550 Paracord). No akýkoľvek silný povraz by mal šlapať (najlepšie z prírodných vlákien, ale môže byť aj nylonový) Môžte si všimnúť, že aj
Fredde zo Švédska používa biely hrubý bavlnený povraz a niekedy sa zdá, že ho nepotrebuje mať ani napnutý a nekĺže sa mu. Takýto povraz je však u nás dosť ťažko zohnať. Tiež tu hrá rolu aj aký je vrták. Ak je hrubší tak má lepší "grip", a najlepšie je ho trocha obrezať nožom do takého akoby mnohouholníka.
Ak by niekto chcel tak môžem napísať aj nejaké moje poznámky z tejto problematiky, ostatných dielov a techniky, čo sa týka toho, ako to vlastne funguje.
Pridávam aj video, kde som použil oba hlavné diely z liesky, odlomenej priamo na mieste, v pomerne vlhkom prostredí.
Nádhera.
Ja som to skusal prave s vrtakom z tvrdeho dreva a spodnu cast z makkeho.
Dymit to dymilo krasne ale iba raz po niekolkohodinovom vrtani sa mi podarilo spravit zodpovedny uhlik.
Povraz som pouzil tiez paracord (podla mna najlepsie, vydralo najviac zo vsetkych, co som skusal).
Aj trenie aj teplo.
Chcem v lete vyskusat takuo vec, mozno si to videl.
Je to na zrychlenie vrtaku.
Ako mas vrtak, tak v strede ho zuzis.
Tym padom sa bude pri otacani rychlejsie tocit a bude vznikat aj vacsie trenie v mieste dotyku.