Michal píše:Pravdepodobne je to veľmi náchylné na jemnosť použitého práchna, máte niekto s firepistonom skusenosti?
Práchno nemusí byť nijako špeciálne, práve naopak, pri dobrom firepistone sa dajú použiť aj materiáli, ktoré pri klasickom kresaní iskru nechytia.
Vyskúšal som viac našich drevín, dokonca krušpán, čo je naše asi najhúževnatejšie drevo, ale nefungovalo nič! Možno ten hrab by stál za pokus(?). Dá sa to ale spraviť vložením nejakej vzduchotesnej trubičky napr. z mosadze a pod. Tiež je dosť problém tesnenie. Ak som nedal gumený krúžok, tak to bolo treba pred každým použitím mazať a dosť často mi, pri tom podtlaku, ktorý vzniká nie úplne dokonalým tesnením, zostávalo práchno vnútri trubičky. Niekto to rieši kúskom drátku na konci piestu, ktorým sa práchno zachytí takto:

- mail.google.com.jpg (3.49 KiB) Zobrazené 7081 krát
Dreviny ktoré mi fungovali spoľahlivo sú: bubinga, palisander, cocobolo. Všetko sú to exoty, ale dôležité asi bude, že sú to riadne mastné dreviny (aj cenou...

). Určite je viac použiteľných, ale neskúšal som.
Skúšam priebežne ďalej, lebo firepiston je myslím geniálny vynález.
Najužitočnejší link, na aký som zatiaľ narazil:
http://www.onagocag.com/piston.htmlJedna finta pre výrobu:
... keď už máte hotový piest s tesnením aj dieru, strčte to pod vodu a zatlačte piest. Ak máte špatné drevo, budú skrz neho na spodu vychádzať bublinky (nemohol som tomu prvý krát ani uveriť). Ak to bublinkuje od diery pre piest, tak je špatné tesnenie.
... a nezabúdať mazať a mazať. Stačí aj slanina...
... gud lak...