Mno dobre, tak prispejem svojou troškou aj ja. Známy mal u seba nejakú zvyšnú hlinu a keďže sme obaja pomerne eko a nemáme radi plytvanie tak sme sa rozhodli postaviť z nej hlinenú pec. Postupovali sme v podstate podľa návodu čo tu bol zmieňovaný:
- Kód: Vybrať všetko
http://www.mojachalupa.sk/content/jednoduch%C3%A1-stavba-chlebovej-pece-alebo-pece-na-pizzu
Vtedy som ešte postup pomerne dobre zdokumentoval, takže nejaký photo návod s pokecom.
Zakladnu tvori dreveny stolik na 3 prirodnych nohach. 3 pretoze do nerovneho terenu su vzdy lepsie 3 ako 4.
Ziaruvzdorny podklad zabezpecia najlepsie samotove tehly, ale daju sa pouzit aj klasicke plne palene.
Vlhky piesok sluzi na vytvorenie formy (vnutorneho priestoru pece). Po dokonceni pece sa vyberie von.
Noviny zabrania vyplneniu skar medzi tehlami pieskom. Skary je lepsie vyplnit hlinou spolu s budovanim hlineneho obkladu. Po dokonceni polozime noviny aj na piesok, bude sa potom lepsie vytahovat.
Prva vrstva hlineneho obkladu (tzv. ziarova) je nahodena. Je tvorena len hlinou, vodou a pieskom. Pri jej budovani sa odstranili noviny z PP tehal.
Vstupny otvor je vhodne takisto vytvarovat pomocou vlhkeho piesku. Usetri to pripadne dalsie starosti.
Alternativou je podopretie pomocou nejakeho "debnenia". V tomto pripade zabranil zosuvaniu hlinenej zmesi ocelovy plech.
Po dokonceni treba prvu vrstvu zdrsnit aby sa na nu lepsie prichytila dalsia vrstva.
Hlinena pec po nahodeni druhej vrstvy. Ta je tvorena takisto hlinou, vodou a pieskom, no pridame do nej aj plevy.
Plevy spevnia hlinenu hmotu a obmedzia pripadne trhliny, ktore sa mozu vytvorit pri schnuti.
Finalne uhladenie hlinenej pece. Nasleduje proces schnutia (2 - 4 tyzdne), pocas neho treba pec chranit pred nepriaznivym vplyvom pocasia.
Zalozena nova predajna seria - Golem.
Golem zije! A dokonca mu rastie vlas
Aneb pozornemu oku urcite neujde indikator vlkosti/suchosti..
"Protipovodnove" opatrenia sa nakoniec ukazali ako nedostatocne a zo serie "Golem" ostala uz len seria "G"
Po prvom rozkureni..
Zakryty vstupny otvor
Pokus s kominom (nakoniec neuspesny). Treba ho umiestnit bud blizsie k vstupnemu otvoru alebo ho tam vobec nedavat (az tak vela sa nestane). To je tak ked niekto necita overene navody od nasich predkov
Golem nakoniec fungoval bez komina a uplne v pohode, ale s jedlom rastie chut a tak sme zacali zvazovat stavbu trosku vacsej pece (najma vstupny otvor trebalo spravit vacsi). Takze po nejakom roku - roku a pol sme ho rozobrali a spravili Golema c.2. Ten je teraz zabudovany v tzv. Mure narekov, aneb proste v cca 2,5m vysokom kamennom mure. Tu som uz postup moc nedokumentoval (nicim sa nelisil), ale pri najblizsej prilezitosti odfotim aspon finalny vysledok
Umenie žiť nie je umenie hrať s dobrou kartou, ale umenie zohrať so zlou kartou dobrú hru.