OK tu je preklad toho návodu. Upozorňujem, že nie som autorom tohto návodu, nemám s týmto postupom zatiaľ skúsenosti a len som sa snažil preložiť text trochu lepšie než google translate. Snažil som sa aby to bolo autentické, no niektoré pasáže som vynechal, prípadne zostručnil, lebo som ich považoval za nepodstatné omáčky. Návod je robený miestami s prepáčením pre "blbcov" ale podstatné je že sa podľa neho dá postupovať a dosiahnuť dobrý výsledok. S tým voskovaním to každopádne chcem vyskúšať a porovnať to s chuťou vody z čistej tekvice, či je to ozaj tak ako tvrdí autor, alebo len preháňa. Prípadne by bolo na mieste potom aj porovnať životnosť voskovanej a nevoskovanej fľašky, náročnosť na vysušenie/údržbu atď.
Ospravedlňte prosím moje chyby v preklade.
Beo píše:So synom používame fľaše z tekvíc na vychádzkach, vyrábame si svoje vlastné a napadlo mi, že sa podelím o to ako ich vyrobiť pre seba či priateľov. Na výrobu trvácnych nádob sa najviac používajú tekvice druhu Lagenaria, sú to agresívne popínavé rastliny s bielymi, k večeru sa otvárajúcimi kvetmi. Aby dospeli, vyžadujú dlhé vegetačné obdobie a sú extrémne citlivé na zimu. Tekvice majú svetlozelenú farbu s bielym mramorovaním. Pod povrchom sú zdrevnatené a hrúbka steny sa môže rôzniť od 0,3cm do 2cm. Keď je tekvica ešte zelená, je krehká, no po dozretí (čo môže trvať niekedy až 2 roky) vznikne z drevnatého pod-povrchu veľmi tvrdý a odolný materiál. Podľa mojich skúseností je najlepší čo najpomalší proces vysychania(zretia), no na druhej strane najošemetnejší. Počul som snáď všetky možné postupy, zo všetkých kútov krajiny, ako ich nechať vyzrieť. No nikdy som nemal úspech so žiadnou z týchto metód. Zelené, plne dospelé tekvice treba zberať po dobe rastu približne 120 až 150 dní. Potom začne dlhý proces dozrievania a vysychania. Tekvice umyjem od akýchkoľvek nečistôt, ktoré by k nim mohli byť prilepené a rozložím ich na novinový papier tak aby sa navzájom nedotýkali, niekde na suché teplé miesto, napríklad na povalu, alebo niekde k zdroju tepla. Môžu sa ponechať aj von ak nezamrznú, no pozor na živočíchy ktoré by mohli mať záujem o semienka vo vnútri. Je potrebné ich často otáčať, minimálne raz týždenne.
Počas procesu vysychania vznikne na povrchu výraznú pleseň, čo je normálne a nespôsobí to hnilobu. Ak budú tekvice používané na niečo iné než jedlo a vodu, môžete ich každé dva týždne vyčistiť nejakým dezinfekčným roztokom, čím spomalíte rast plesne, nakoľko pleseň má tendenciu odfarbiť vonkajší povrch. TOTO BY SA NEMALO ROBIŤ AK Z TEKVÍC CHCETE NÁDOBY NA JEDLO A VODU! Plesnivenie je prírodný proces a aj napriek tomu, že vyzerá otrasne, je to prirodzené a neškodné. Musím však pripustiť že po troch štyroch mesiacoch ich už začne byť aj cítiť, no nie je to o nič horšie než nejaká čerstvá huba. Vnútri majú len málo "mäsa" takže sa nepokazia ako dyňa. Tekvice ponechané vonku na rastline dozrú a vyschnú rýchlejšie, no zároveň zoslabnú, zvetrajú a ich stena bude príliž tenká a nepoužiteľná na fľašu. Keď je proces vysychania ukončený zbadáte, že tekvica je ľahšia a pleseň vyschla na tenký práškový povlak (Tu musím podotknúť že spóry plesne môžu mať vplyv na citlivých jedincov, takže prosím dávajte pozor) a semienka vnútri začnú hrkotať. Na výrobu fľaše vyberte tekvicu podľa pevnosti steny/škrupiny. Dobrá škrupina je aspoň 0.6cm hrubá a nevykazuje známky poškodenia. Suchú tekvicu buď namočte do vody alebo na jej povrch aplikujte látku namočenú v teplej vode. Namáčajte látku až kým sa povrch nedá oškriabať dole tupým nožom (prípadne chrbtom noža). Môže to nejaký čas trvať. Toto obnaží tvrdú drevenú škrupinu. Po oškriabaní nechajte tekvicu pár hodín schnúť.
Teraz, v závislosti od toho aký typ/tvar tekvice máte a aký typ nádoby chcete, buď zrežete dole vršok alebo navŕtate dieru niekde do strany. Dieru urobte podľa toho aký korok/zátku chcete použiť a taktiež dávajte pozor aby ste z vrchu neodrezali viac ako je potrebné. Keď máte dierku urobenú, vezmite niečo čím vyškriabete z vnútra semienka a vatu. Lyžice fungujú dobre, len nepoškoďte otvor, inak vám korok nemusí dobre tesniť. Ďalej pár hrstí štrku, čím ostrejší, tým lepšie (vyvarujte sa piesku alebo veľmi jemnému štrku ktorý by mohol ostať prilepený vnútri). Nasypte štrk dovnútra a pár minút šľahajte, potom vysypte obsah von. Toto treba opakovať koľko krát je to potrebné. Teraz sme pripravení upraviť fľašu tak aby voda v nej nosená nechutila ako močiarne bahno. Na túto prodedúru používam parafínový vosk a zdroj tepla. Ako iste viete, parafín je extrémne horľavý a narábanie s ním môže byť nebezpečné, takže buďte opatrní. Používam čistý konzervačný parafín a nie včelí vosk, pretože včelí vosk zanechá vo vode voskovú príchuť. Tekvice, ktoré som touto metódou navoskoval vydržali roky používania. Avšak väčšie a častejšie používané fľaše na vodu obyčajne prevoskujem každých pár rokov až dokým nezačnú byť príliž ťažké od všetkých tých voskových vrstiev.
Počiatočné voskovanie je najdôležitejšie, nakoľko toto sa nedá vrátiť naspäť alebo prerobiť. Takže buďte opatrní, dajte si záležať a neponáhľajte sa pri tom. Používam elektrický sporák a trúbu - nie je tu žiaden otvorený plameň. Ak sa rozhodnete použiť plynový šporák, buďte obzvlášť opatrní. Pripravte si tekvicu, nejakú kovovú nádobku s výlevkou (používam nádobu od kávy) a korkovú zátku. Tiež budú potrebné aj nejaké utierky alebo handry na narábanie s horúcou tekvicou. Zapnem trúbu na 250-275 stupňov a vložím do nej suchú, vyčistenú tekvicu. Potom vezmem nádobu od kávy a vyhnem na nej žliabok/výlevku, čo pomôže pri nalievaní vosku. V tejto nádobke roztopím dva veľké kusy vosku. Pri topení vosku dávajte dobrý pozor, topte na nižšej teplote a len do vtedy, kým nezmiznú posledné kúsky tuhého vosku. Ak vosk necháte pridlho, môže vzplanúť. Keď je vosk roztopený musíte konať rýchlo a bez prestávky aby ste dosiahli dokonalý počiatočný náter. Vyberte tekvicu z trúby a vylejte do nej vosk. Uzavrite zátkou a silne šľahajte niekoľko minút až kým začnete cítiť zmenu konzistencie vosku vnútri tekvice. Potom rýchlo odzátkujte a vylejte prebytočný vosk naspäť do nádoby. Nechajte tekvicu pomaly vychladnúť. Ak ste tento krok urobili správne, všetky póry vnútri tekvice, vrátane akejkoľvek vaty ktorá tam prípadne ostala, budú obalené a uzatvorené. Môžete urobiť ešte dva takéto opakovania, no pozor, už nevkladajte tekvicu do rúry, pretože by ste roztopili prvotný povlak. Roztopte vosk, vylejte do tekvice, uzavrite tekvicu, silne vyšľahajte a prebytok vylejte naspäť do nádobky. Všetko čo potrebujete teraz je nová korková zátka a nejaký spôsob opletu na prenos fľaše. Nikdy som nepoužil takúto fľašu na liehoviny, pretože tie môžu nepriaznivo pôsobiť na vosk.