Tak jsem se po dlouhé době konečně dostal k výrobě drobností.
Chtěl jsem v předvánočním čase nachystat rukodělné dárky pro dva dobré kamarády.
Jedním z nich měla být tradiční malá laponská krabička s víkem.
Pokud při svých toulkách přírodou někde narazím na dobrý zdroj březové kůry, snažím se takovou příležitost určitě využít.
Doma pak mám vždy nějakou zásobu vhodné kůry. Tentokrát to nebyl úplně velký kus, ale za to pěkně tlustý.
Svinout krabičku podle předem udělaného papírového střihu nebyl problém, vnitřní část kůry jsem vlepil herkulesem.
Dno a víčko je vyřezáno a vybroušeno z malých odřezků březové kořenice. Jednoduché zdobení povrchu jsem udělal jen s pomocí nože a improvizovaného bodce z hřebíku.
Na fotografii je i ten druhý dárek. Jedná se o malý váček na drobnosti inspirovaný Indiány severní Ameriky.
Je vyrobený s kožešiny té části srnčí nohy, kde jsou i tzv. "paspárky" - tedy ta menší kopýtka, po který zvíře přímo nechodí, ale občas je otiskne do své stopy v hlubším sněhu.
Zadní strana váčku a třásně jsou z kousku jelenice a vše je ozdobeno červenými korálky. K zapínání jsem použil starý perleťový knoflík.