Hm.. Když zase po čase pročítám tohle vlákno, nedá mi nereagovat na ty a pro ty, kteří si pořizují to nestydatě drahý a (pro mě až příliš) moderní (a nefunkční) nerezový nádobí.
No, jednu výhodu to asi má, a tou je vážně výrazně lepší údržba v onom čištění. To je tady ale fakt tolik fajnovek, kterejm vadí trocha toho krásnýho očouzení?
Když to vezmu po praktický stránce, tak nerezovej hrnec (ešus) bych určitě do výbavy na vandry nechtěla, a stačej mi dva (až tři, když se na to podívám taky z finančního úhle) prostý důvody:
1) výrazně vyšší váha
Ešus z hliníku je přece podstatně lehčí.
2) výrazně horší tepelná vodivost
Hliník je materiál, který svou vynikající tepelnou vodivostí předčí spoustu materiálů. Tato vlastnost ho sice neřadí mezi nádobí, ve kterým vám bude voda vřet asi právě nejrychleji (vlastně ani nechápu, že právě tohle všichni upřednostňujete), ale určitě v něm proto hned tak něco nepřipálíte, narozdíl od toho z nerezu (pokud nevlastníte zrovna nějakej silnostěnej kastrol). Vždy bude teplo vedeno téměř rovnoměrně celou plochou nádoby, takže například při vaření na ohni stačí bohatě jenom ty žhavý uhlíky, a ešus se o ně může opírat třeba jen stěnou (nepotřebujete pro něj žádnej extra závěs ani velkej oheň). Spousta z vás používá různý vařiče, děláte recenze na to, jak rychle v čem uvaříte vodu (tady asi možná vede ten nerez, no a i na úkor skladnosti si vybíráte nádoby s co nejširším dnem…), ale zkuste někdy na stejně intenzívním plameni skutečně něco vařit v jednom i v druhým ešusu. Zjistíte, že s tím obsahem v nerezovým ešusu budete muset co chvíli míchat, protože se vám bude chytat u dna v místech, kam směřují plameny vašeho vařiče.
Tahle fyzikální vlastnost hliníku se dá ale využít i jinak (už jsem to někde uváděla). Stejně jako ji uměla využít v minulosti, a to nejen naše, armáda k udržení teplých (alespoň trochu) nebo studených nápojů v různých čutorách v obalech z filcu, tak můžeme třeba jako chladničku využít hliníkovej ešus v horkým létě i my

Stačí ho zabalit do mokrýho trička, ručníku apod., prostě jakýkoliv látky (nejlépe však určitě do filcu, kterýžto absorbuje dostatek vody a nemá potíže s jejím vzlínáním, stačí příkladně starší baret) a vystavit ho slunci. Čím více a rychleji se bude voda z povrchu odpařovat, tím více bude povrch ochlazován... (učivo fyziky myslím 7. třídy základní školy). Ano, jde to samozřejmě i s jiným materiálem, ale hliník je v tomhle naprosto bezkonkurenční. Zkrátka - budoucnost patří Aluminiu
No a proč mmj. zrovna ČSLA ešus? Patří k osvědčenejm nádobám už přes 50 let. Pro jednoho stačí klidně set dvou dílů (ta větší nádoba s víčkem), a víčko lze využít jako poklička (bez potíží ohřejete cosi i navrchu v pokličce, tedy přesněji řečeno v druhým patře), miska nebo talíř, pánvička. Je to vcelku hodně univerzální sada nádobí, dá se v tom ohřívat a vařit, smažit, ale taky péct. Přitom se takový ešus dá použít i například jako provizorní kamna… Variabilitě se meze skutečně nekladou. Dávám osobně přednost staršímu typu s těmi postranními oušky (ty jdou využít také k závěsu do podoby kotlíku), protože je bezesporu bytelnější, dokonce má rukojetě z kvalitnějšího, pevnějšího a tužšího drátu. Dá se snadněji přidělat na batoh z vnějšku, ať už za ty ouška, anebo i za rukojeť (to u těch novejch moc dobře nejde, ale obal i s očky se dá snadno koupit, a ti zručnější si ho ušijou dokonce sami). V takovým případě máte navíc i další úložnej prostor mimo batoh, a přitom je to dostatečně skladný.
Mezi nádoby samo sebou řadíme i lahve. I tady má hliník spoustu kladnejch výhod. A kov všeobecně oproti plastu. Stačí když vám v zimě zamrzne v takový láhvi voda, kovovou šoupnete na chvíli do ohně (u těch nerezových pozor

na různý povrchový úpravy, hlavně ty vnitřní), ale co s plastovou?
Smaltovaný nádobí taky patří ke klasice, a taky má skvělý vlastnosti, ale jeho váha je prostě jednoznačně proti (u těch větších nádob). Občas se se smaltem potkávám v podobě různobarevnejch hrnečků (daj se koupit skoro v každým obchodě s nádobím), případně ještě sem tam s pánvičkama po našich babičkách (pro některé mladší myslím po prababičkách

) nebo dokonce s felinama z dob Rakousko-Uherska…, a převážně povícero s populárníma kotlíkama, ale to spíš na nějakých těch větších akcích. Každopádně bych mu dala vždycky před nerezem přednost!!!
Při výběru se vždycky zamyslete na co všechno tu kterou nádobu využijete, anebo můžete využít. V první řadě se zaměřte na praktičnost, než na to jak vypadá… Ať už s sebou ale budete nosit cokoliv, hlavně ať vám to účelně slouží
