matějka píše:Do přírody jezdím celoročně, velice často právě s přespání - bivakováním a to posledních 40 letSnypo píše:v dostatočnej vzdialenosti od vody (potok,mláky,bažiny ...) , mimo húštin (to je prevencia aj pred diviakom), mimo miest kde rastie veľa kvetov, ovocné stromy (pod nimi hnijúce ovocie láka mravce), holoruby a podobne. Na miestach kde je "otvorený" les - riedky les,slabý vietor (roje mušiek nemajú rady vietor) je podla mna idealne miesto na bivak.
Takto generálne napísať Tu je dobre miesto a TU nie sa nedá. Fakt záleží od lokality,štruktúry lesa a vodných zdrojov. Hmyz je všade, treba si naň zvyknúť a psychicky sa pripraviť, takže o tom kde si mám "ustlat" už za ty roky něco vím.Měl jsem na mysli konkrétně muchničky - nevím, jak se to řekne slovensky, ale vím, že jsou všude, kde jsem byl, nejvíce je jich paradoxně na severu, stejně jako komárů.Ale muchničky nemají vymezená teritoria (tráva, vlhko, vodní plochy...).V tuhle roční dobu, tj. zhruba od června do září jsou prostě všude.Proto nosím stan.Jinak mám také hamaku, ale ani moskytiera, kterou k ní používám, nezabrání těmhle potvorám, aby Ti neotrávily pobyt v přírodě.Vrhnou se na Tebe až když se zastavíš.Pokud jdeš, tak o nich nevíš.A ony zase neví o tom, že by na ně měly fungovat různé repelenty a spraye a zaručené lidové recepty.Věř, že se tím zabývám léta a ještě jsem nenašel účinný prostředek.Jinak na ostatní hmyz jsem si za ty čtyři desítky let už zvyknul
sally píše:Čo sa tepelného komfortu týka, tak mi ako rozumnejšie príde dať do spacáku deku. Ideálom je samozrejme kvalitná vlnená, no poslúži i deka za 4 € z IKEA
Bic0 píše:Diky chalani, futro z CSLA spacaku sa osvedcilo. Takmer mi ani nebola zima2 tyzdne predtym bolo v noci tusim trochu teplejsie ale mne zas bola v spacaku pocitovo ovela vacsia zima.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť